EP: Érvénytelen az uniós csúcson elfogadott jogállamisági nyilatkozat

2020. december 17. 11:11

Az állásfoglalás szerint az Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért „egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”.

2020. december 17. 11:11
null

Az Európai Parlament (EP) kétségbe vonja az Európai Tanács (ET) azon nyilatkozatának érvényességét, amely felfüggeszti a jogállamisági eljárás alkalmazhatóságát az Európai Unió Bíróságának jóváhagyásáig – szerepel abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról fogadott el csütörtöki plenáris ülésén az EP. A 496 szavazattal, 134 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az uniós szerződések értelmében a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért „egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”.

Kijelentették, hogy az Európai Bizottság teljesen független, és a tanácsi következtetések „nem tehetők kötelezővé az uniós bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során”. Véleményük szerint felesleges az ET decemberi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozat azon része, amely szerint a bizottságnak nem lenne szabad alkalmaznia a jogállamisági eljárást addig, amíg a bíróság nem hoz döntést az eljárás megsemmisítéséről vagy fenntartásáról. Az EP és az ET közötti megállapodás egyértelmű: a mechanizmus január elsejével életbe lép – hangsúlyozták.

Az EP szerint a tanácsi döntések egyhangúságát előíró szabály elavult és kontraproduktív. A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az egyhangú szavazási szabály miatt a tanács indokolatlanul késlekedett egyebek között a költségvetés és a saját forrásokra vonatkozó határozat elfogadásával. Az Európa jövőjéről szóló, a közeljövőben megrendezendő konferencián ezen akadályok legyőzésével is foglalkozni kellene – vélekedtek a képviselők. Hozzátették: a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről, az intézményközi megállapodásról, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról és a jogállamisági rendeletről szóló csomag történelmi jelentőségű.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2020. december 18. 02:31
Bocs a programozótól :-) mert így az utolsó bejegyzés legalább elolvassák!
2020. december 18. 02:28
Az egéren a guriga felmelegedett (tehát miért nem az elején van ez) kedves progis! ----Nagyon jó hozzászólások, illetve még azt nem tudtam kitalálni ki kivel van és miért, de leginkább MINEK! Azt nem óhajtom bedobni, hogy az uborka görbülete milyen legyen, de azt ellopott pénzek amibe kerülnek ezek (Brüsszel) lehetséges nem is kellett volna felvenni 750 milliárd ki tudja milyen papírt, mert hogy e mögött nincs termelés, termék, anyag, csak baj! Van egy gyönyörű magyar szavunk:::: csürhe!
kispufi
2020. december 17. 17:24
És akkor tegnap mit szavaztak meg, ha mára kitalálják, hogy ezt mégse?
bunko_jobbos
2020. december 17. 17:12
"Az EP szerint a tanácsi döntések egyhangúságát előíró szabály elavult és kontraproduktív." Teljes tévedés. A szabály miatt létezik az EU, különben ti sem lennétek. Azért van ez így, mert ez volt az alapítók és a belépők akarata. Ez nem elavult, hanem egyszerűen a szuverén hatalmat nem akartuk megosztani senkivel, senki alá sem akartunk tartozni. (Meg akik kitalálták, azok sem). Ez nem egy "véletlen", "elavult" szabály, hanem ez az EU LÉNYEGE. Ti ott az EP-ben olyan hatalmat képzeltek magatoknak, ami NINCS. Már majdnem Napóleon az OPNI-ban - szint. Tologatjátok a műanyagkatonáitokat a térképszatalon, csak nincsenek mögötte katonák, hanem azok tényleg csak műanyagdarabok. Mint a modellvasutasok, akik kiépítenek országrészeket kisvasútból. Csak őnekik ez a szórakozásuk, és tudják, hogy játszanak, veletek ellentétben. Ceterum censeo EP esse delendam. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!