Ausztria szigorúbban fog fellépni a radikális tanokat hirdető mecsetek ellen

2020. december 16. 15:21

Elkészült az osztrák terrorizmusellenes törvénycsomag, amely a radikális iszlám mellett a szélsőjobboldali eszméket is vissza akarja szorítani.

2020. december 16. 15:21

Ausztriában a november 2-ai bécsi terrortámadás után gyors lépéseket és sokkal hatékonyabb törvényi szabályozást ígért a terrorizmus megakadályozása érdekében a kormány. Az ennek nyomán elkészült terrorizmusellenes törvényjavaslatokat szerdán sajtótájékoztatón tárták a nyilvánosság elé. A törvénycsomag-tervezetet Karl Nehammer belügyminiszter, Sasanne Raab integrációs miniszter és Alma Zadic igazságügy-miniszter mutatta be.

A csomag számos területen szigorítást tartalmaz, de új elemek is belekerültek. Újraértelmezték a jelképek használatára vonatkozó törvényt, de lefektették egy új nyilvántartás alapjait is, amelybe elítélt terroristák és veszélyesnek minősített emberek kerülnek. Szigorúbb szabályozás alá esik majd az kettős állampolgárság is: elítélt terroristák esetében könnyebben megvonható lesz az állampolgárság. Jelentős hangsúlyt fektetnek a hivatalos szervek, mint a belügyminisztérium, a rendőrség, az integrációs minisztérium és az ügyészség közötti hatékonyabb együttműködésre.

Nőnek a büntetési tételek, meghosszabbodik a szabadlábra helyezés utáni próbaidő, és a már szabadult elítéltek – legyen szó a politikai iszlám követőjéről vagy éppen egy szélsőjobboldali radikális mozgalom tagjáról – nyomon követhetősége is szilárdabb alapokra kerül. De a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek a törvénycsomagban, így például a jövőben szigorúbban lépnek fel a radikális tanokat hirdető mecsetek ellen.

A törvénycsomag elsődleges célja a szigorú fellépés mind a szélsőséges politika iszlám, mind a radikális jobboldali eszmék és mindenféle szélsőségesség ellen a demokratikus állam és annak állampolgárai védelmében – hangsúlyozták egyöntetűen a miniszterek.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2020. december 17. 11:22
Hubammeg! Nem lennék most szegény terroristák helyében! Azért az embertelenségnek is van határa! Miért nem mindjárt terrorista gyerekeket esznek!? Vigyázat! Megrázó részletek következnek: "elítélt terroristák esetében könnyebben megvonható lesz az állampolgárság"
pitypang1125
2020. december 17. 00:20
Micsodaaaa? Hogyan? Sérül a jogállam!!!Ahmedéknek joga van szabadon gyakorolni a vallásukat. Micsoda egy fertő!!!!!
figyelő4322
2020. december 16. 23:33
Lehet, hogy igazad van, és késő ez a reagálás. Akár késő, akár nem, ha Ausztria nem viszi, használja következetesen a törvényt, akkor biztosan nem éri el az (állítólagos) célját. Viszont egy figyelmeztetés a sógoroknak: ha Orbán példáját követik annak idején, és a "szárnyas kapu" helyett inkább falat építenek, akkor most nem lenne ilyen problémájuk. Nem csoda, ha sok magyar embernek egy kis "schadenfreude" érzése van... Nagyon is jogosan!
bambuci
2020. december 16. 22:48
Már késő .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!