Az argentin alsóház megszavazta az új abortusztörvényt

2020. december 11. 17:12

Az abortusz legalizálásáról szóló argentin törvényjavaslat átment az első kulcsfontosságú szavazáson.

2020. december 11. 17:12
null

Az argentin alsóház politikusai igennel szavaztak arra a törvényjavaslatra, amely a nagyrészt katolikus országban egy lépéssel közelebb hozza az abortusz legalizálását, amiért női jogvédők régóta harcolnak. A parlament a törvénytervezetet 131-117 arányban fogadta el. 

Hatályba lépése előtt a törvényjavaslatnak át kell mennie a felsőházon, a Szenátuson is. A szenátusi szavazás várhatóan az év vége előtt várható. A törvényt, mely lehetővé teszi abortuszok elvégzését a terhesség 14. hetéig, Alberto Fernández elnök terjesztette fel. Jelenleg az abortusz csak nemi erőszak esetén engedélyezett, illetve akkor, ha az anya egészségét veszélyezteti a terhesség.

Az alsó ház csütörtökről péntek virradóra 20 órás vita után fogadta el a törvényt.

A Szenátusban a szavazás várhatóan még ennél is szorosabb lesz – 2018-ban a testület már elutasított egy, az abortusz legalizálására vonatkozó hasonló törvényjavaslatot, miután az alsóház már akkor is igennel szavazott.

„Katolikus vagyok, de mindenkinek kell jogszabályokat alkotnom” – mondta Fernández elnök csütörtökön. „Ez egy nagyon komoly közegészségügyi kérdés” – tette hozzá. Az argentin kormány adatai szerint ugyanis évente mintegy 38 000 nő szorul kórházi ellátásra titokban végzett, veszélyes abortuszeljárások miatt. Becslések szerint ezrek haltak meg 1983 óta a nem biztonságos abortuszok miatt. 

Csütörtökön a római katolikus egyház megismételte álláspontját az abortusz elutasítása kapcsán és azt kérte Argentinától, hogy „egy pillanatra gondolkodjon el, hogy mit is jelent az élet tisztelete”.

Ezzel szemben Elizabeth Gómez Alcorta, a „nőkért, nemekért és sokszínűségért” felelős miniszter a szavazás után tweetelt: „Új fejezetet írtunk történelmünkbe. Részben elfogadták az IVE törvényjavaslatát, amelyet a kongresszusnak küldünk, és amely elismeri a nők és más terhes személyek jogait. Megható pillanat ez a mindenkinek, (férfinak, nőnek, semlegesneműnek) és mindenki közös eredménye.”

Latin-Amerikában és a világon is az argentin az egyik legszigorúbb abortusztörvény. A téma különösen megosztja a polgárokat, így mindkét oldal szoros figyelemmel kíséri. A törvényjavaslat mellett és ellen is tüntető csoportok gyűltek össze a kongresszus épületénél Buenos Airesben. A változásért kampányolók mozgalmuk zöld színét viseltek, többen pedig örömkönnyekben törtek ki közülük a hír hallatán. Az abortuszellenes tüntetők ugyanakkor csalódottan válaszoltak. „Nem akarják megmutatni, mi az abortusz. Ez az” – mutatta transzparensét a Reuters hírügynökségnek az egyik tiltakozó, amelyen kereszt és egy véres magzat volt látható.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. december 12. 11:22
Gondolom, az ördögfattya pápájuk is támogatja az emberi magzatgyilkosságot:(((
Annalili
2020. december 12. 10:22
"...nők és más terhes személyek... " és az őrület folytatódik :-(
fogas paduc
2020. december 12. 09:20
A magzat az nem a női test része.
Kaczor Király
2020. december 12. 07:16
"Katolikus vagyok, de-" aki ezt állítja, az nem katolikus, mivel amit a "de" előtt mondunk, az nem fontos. Csak annyit mond: tudom hogy bűnt követek el, de akkor is újra keresztre feszítem Krisztust! Gyomorforgató! Nem lennék azoknak a helyében az utolsó ítéletkor, akik igennel szavaztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!