Amerika közvetítésével rendezte kapcsolatait Izrael és Marokkó

2020. december 10. 23:08

Marokkó augusztus óta a negyedik arab ország, amely félretette ellentéteit Izraellel.

2020. december 10. 23:08
null

Izrael és Marokkó csütörtökön megállapodnak, hogy normalizálják kapcsolataikat az Egyesült Államok által közvetített megegyezés alapján. A megállapodás értelmében, az elmúlt négy hónap alatt tető alá hozott megegyezések során, negyedik arab országként létesít Marokkó teljeskörű diplomáciai kapcsolatokat, és indítja újra hivatalos kapcsolatait Izraellel.

A megállapodás részeként Donald Trump amerikai elnök beleegyezett Marokkó Nyugat-Szahara feletti szuverenitásának elismerésébe. Marokkó évtizedek óta tartó területi vitában áll az Algéria által támogatott Polisario Front nevű szakadár mozgalommal, amely a terület függetlenségéért harcol.

 

 

Augusztus óta Marokkón kívül, Amerikai segédlettel, megállapodásokat kötött Izraellel az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán is. A palesztinok kritikusan viszonyulnak ezekhez a megállapodásokhoz, mondván, hogy az arab országok elárulták a béke ügyét azzal, hogy felhagytak azzal a régóta fennálló követeléssel, hogy Izrael előbb adja fel végleg telepítési politikáját palesztin földön és hagyja azt el azokat, mielőtt megkapná az arab világ országainak diplomáciai elismerését.

„Bármely arab visszavonulás az Arab Béke Kezdeményezéstől, amely előírja, hogy a normalizáció csak azután következhet be, hogy Izrael befejezi palesztin és arab földek megszállását, elfogadhatatlan, és növeli Izrael harciasságát, valamint a palesztin nép jogainak megtagadását” – mondta Bassam as-Salhi, a PFSZ végrehajtó tanácsának tagja. 

Hamasz gázai szóvivője, Hazem Qassem azt mondta: „Ez bűn, és nem szolgálja a palesztin népet. Az izraeli megszállás minden új elismerést felhasznál a palesztin nép elleni agresszió növelésére és a betelepítések fokozására.”

Mohammmed marokkói király csütörtökön telefonbeszélgetés során elmondta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy „Rabat továbbra is kiáll az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett” – áll az udvar közleményében. A király hozzátette, hogy „az Izrael és a palesztinok közötti tárgyalások folytatása az egyetlen mód a konfliktus végleges, tartós és átfogó megoldásának elérésére.”

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a marokkói megállapodást, mint „a béke újabb nagy fényét”. Elmondta, hogy közvetlen járatok lesznek a két ország közt, és diplomáciai képviseletek nyílnak fővárosaikban. 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kaczor Király
2020. december 11. 14:45
R.I.P. Nyugat-Szahara...
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 11. 12:51
Gratula aképszerkesztőnek! Nagyon pöpec az Ezo Tv-s fotó!
benedek77
2020. december 11. 09:22
Szépen körvonalazódik a háború Irán ellen. Csak mielőtt azt gondolnánk, ilyen békeszeretőek lettek a fiúkák...:-)
tevevanegypupu
2020. december 11. 08:44
Nem voltak ők azért olyan nagyon rosszban Izraellel soha..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!