Törökország és Észak-Ciprus nem fogadja el többé a diplomácia játszmákat

2020. november 15. 17:48

Erdogan szerint kétállami megoldás kell Ciprusra, mivel „két állam létezik rajta”.

2020. november 15. 17:48
null

Kétállami megoldásra van szükség a megosztott Cipruson – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban tett látogatásán. „Cipruson jelenleg két nép, két demokratikus rend, két állam létezik. Prioritásunk egy tisztességes, tartós és fenntartható megoldás megteremtése. Tárgyalni kell a kétállami megoldásról a szuverén egyenlőség alapján” – közölte. Aláhúzta emellett, hogy Törökország és Észak-Ciprus többé nem fogja eltűrni a „diplomáciai játszmákat” a vitatott földközi-tengeri gázmezők ügyében.

Erdogant Ersin Tatar, az előző havi észak-ciprusi elnökválasztás nyertese fogadta. Az új államfő megválasztását török kollégája üdvözölte, mondván, az „új korszak” kezdetét jelenti. Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország jelenleg mintegy 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások legutóbb 2017 nyarán szakadtak meg.

(MTI)

Fotó: A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (balra) és Ersin Tatar, az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke az Észak-ciprusi Török Köztársaság létrejötte 37. évfordulójának alkalmából rendezett nicosiai ünnepségen 2020. november 15-én. Erdogan az évforduló alkalmából látogatott Ciprusra. (MTI/ EPA/ Török elnöki sajtóiroda)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. november 16. 11:43
Igaza van.
Vakfolt
2020. november 16. 00:14
Törökök kaparnak a gázmezőkért, amúgy pont leszarnák a ciprusiakat.. és az örmény szarság miatt még azt is mondom, hogy kapják be a lófaszt tövig. Ja, meg úgy amúgy is menjenek a picsába.
RogerFederer20GS
2020. november 15. 21:31
A térképek előbb utóbb változni fognak.
fatman
2020. november 15. 20:54
a törökökkel még sok gond lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!