Terrortámadás történt Bécsben

2020. november 02. 22:52

Többen meghaltak Bécsben a hétfő este történt terrortámadásokban, a történések éjszaka is folytatódnak. Sebastian Kurz kancellár azt nyilatkozta: nehéz óráit éli most az Osztrák Köztársaság, de soha nem fogja megfélemlíteni őket a terror.

2020. november 02. 22:52
null

Lövöldözést és áldozatokat jelentett hétfő este egy videón Hanalya Naftali izraeli Közel-Kelet szakértő. A közösségi médián azonnal megjelenő lövöldözésről később több újság is beszámolt. A rendőrség az este folyamán kérte az embereket, ne posztoljanak több videót a folyamatban lévő eseményekről, melyek az est folyamán a város hat pontján is fellángoltak. Az osztrák belügyminisztérium első hírei szerint többen megsérültek, egy ember pedig azonnal meghalt.

Mint hamar kiderült, nagyszabású terrorakció vette kezdetét Bécsben, több elkövető több helyszínen kezdett lövöldözésbe, az információk még sok esetben ellentmondásosak. 

 

 

 

A közösségi médiában közzétett felvételeken az látszott, hogy az emberek fedezéket keresnek, mivel lövések hallhatók a háttérben. Egy ember kiabálása hallatszik, miközben szirénák  szólalnak, egy gyalogos a kerékpártároló mögött elesik. Rendőri járművek villogó fényei is láthatóak a videón is láthatók. Ausztria belügyminisztériuma közölte, hogy az eset következtében egy ember meghalt, többen megsebesültek.

Oskar Deutch, a bécsi zsidó hitközség elnöke azt mondta a Kurier híroldalnak, hogy a város egyik zsidó intézménye sem sérült meg. A támadás idejekor ugyanis zárva voltak, senki nem tartózkodott bennük, de felszólította a zsidó közösség tagjait, hogy maradjanak távol a helyszíntől. Nem tudta azonban megerősíteni, hogy célpontok voltak-e a lövöldözés során, a rendőrség szerint azonban a támadás egyértelműen a zsidó közösség ellen irányult. Eddigi hírek szerint heten sebesültek meg, és az egyik támadót lelőtték, a másik elmenekült.

 

 

A helyszínen, a Schwedenplatz környékén hatalmas volt a rendőri készültség, a hatóságok pedig felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, aki teheti, kerülje a környéket, és senki ne posztoljon fotót és videót. Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette, hogy terrortámadás történt. Eddig hét áldozatról számoltak be a hatóságok. Az egyik tettes meg nem erősített hírek szerint felrobbantotta magát. A lövöldözésben egy rendőr súlyosan megsérült.

Az osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy az egyik támadót lelőtték, de a többiek szökésben vannak. A lelőtt támadónál a Der Standard és a Die Presse információi szerint nagy mennyiségű lőszert és egy robbanóövet is találtak.

Az első jelentések szerint egy zsinagóga közelében rálőttek egy rendőrre. A rendőrség viszonozta a tüzet, a meglőtt rendőr életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rendőrség lezárta a belvárost, a közlekedést és a metrómegállókat is. Osztrák lapértesülések szerint a rendőrség hajtóvadászatot indított a tettesek ellen.

 

 

A Twitteren azt írták, hogy mindenki kerülje el a belvárost – írta az Euronews. 

A bécsi rendőrség twitterén kevéssel 11 óra után hat helyszínen több fegyveres támadót jelentettek. 

Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a terroristák és a rendfenntartók harca a hétfő éjszakai órákban is folytatódni fog Bécs belvárosában.

Kurz kancellár együttérzését fejezte ki

Hétfő este 23 órakor megszólalt Sebastian Kurz osztrák kancellár is: elmondta, nehéz óráit éli most az Osztrák Köztársaság, a rendőrök elszántan lépnek fel a terroristákkal szemben. Hangsúlyozta: soha nem fogja megfélemlíteni őket a terror. Kiemelte: az egész ország gondol az áldozatokra, a sérültekre és a hozzátartozóikra, akiknek ő is együttérzését fejezi ki.

Karl Nehammer belügyminiszter kijelentette: a terrortámadás még mindig zajlik.

A rendőrség és a különleges egységek után hétfő éjszaka az osztrák hadsereget is bevetették Bécsben, hogy a támadók utáni hajtóvadászatot és a védelmet egyaránt megerősítsék.

A közlekedésszervezés a hajtóvadászatnak van alávetve

Éjfél előtt egy bécsi metróállomástól jelentettek nagyszabású rendőri bevetést.

Éjfélkor újra megerősítették, hogy az akció még mindig zajlik, a teljes szituáció továbbra is áttekinthetetlen. Éjféli megszólalásában Kurz kancellár hangsúlyozta: mindenki maradjon otthon, biztonságos helyen. 

Határmenti ingázóktól megtudtuk: jelenleg az összes magyar-osztrák határátkelőn határzár van érvényben a tettesek mozgásának korlátozása érdekében. A rendőrség részéről ezt Karl Nehammer belügyminiszter éjjeli sajtótájékoztatóján is megerősítették.

Időközben kiderült: a Mariahilfer Straßén a korábbi hírekkel ellentétben nem történt túszejtés.

Az ORF2-ben folyamatosan nyomon követték az eseményeket, a behívott szakértő szerint a támadás, bár hétfő éjfélkor még nincs megerősítve annak iszlám  fundamentalista gyökere, illeszkedik az elmúlt hetek európai terrorcselekményeibe. Hozzátette, hogy a nyolcvanas években volt utoljára hasonló merénylet Bécsben (1981-ben szintén zsinagóga ellen, 1985-ben a bécsi reptéren).

Sajtótájékoztatót tart a belügyminiszter és a bécsi rendőrfőnök

Karl Nehammer belügyminiszter és Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőnök hajnali egy óra körül közös sajtótájékoztatót tartottak. Nehammer hangsúlyozta, „sok év óta ez a legnehezebb nap Ausztria számára”, mivel olyan súlyú terrortámadás történt, amilyennel rég nem találkozhatott az ország. A belügyminiszter több sebesültről és több halottról is beszélt, bár az eddigi híradások egy elhunyt civilről szóltak. Változatlan a hajtóvadászat állása, összesen egy gépfegyverrel rendelkező terroristát sikerült a rendőröknek megölni, és legalább egy tettes továbbra is menekülőben van. Nehammer arra kéri a bécsieket, hogy akinek ez munkája révén nem lehetetlen, maradjon otthon, aki pedig mégis kilép az utcára, az kerülje a belvárost. A kancellár és a bécsi polgármester megegyezése nyomán holnap Bécsben nem kötelező iskolába menni. A belügyminiszter világossá tette azt is: „Aki közülünk egyvalakit megtámad, mindannyiunkat támadja meg.”

A rendőrség arról tájékoztatta a sajtót, hogy a Cobra különleges bevetési egység 150 rendőrén kívül további száz rendőrtiszt és számos rejtett járőr járja a várost, és a helyszíneken van az alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal is. Ausztria külső határain a legnagyobb szigorral zajlik az ellenőrzés. Pürstl rendőrfőnök beszámolt arról, hogy egy rendőrt lőtt sebbel éppen kórházban műtenek, számos rendőrnek pedig továbbra is a belvárosban tartózkodó civilek védelme a feladata, amit nehezít az is, hogy az állami operaház és az Akademietheater is nyitva voltak az este.

A rendőrség teljesen körbezárta Bécs első kerületét

Terrorszakértő: az elkövetési mód a dzsihadista csoportokra jellemző

Nicolas Stockhammer terrorszakértő az ORF-nek úgy nyilatkozott: a bécsi terrorcselekmény a Mumbai-sémát követi, azaz legalább két elkövetőcsapat egy időben, különböző helyeken aktív, hogy a lehető legnagyobb pánikot és ijedtséget keltsék. Bár tények nem állnak a rendelkezésére, Stockhammer úgy látja, hogy ez az elkövetési mód a dzsihadista csoportokra jellemző, így a támadást is ennek a világnak a számlájára írja.

Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője hajnali 2 óra után úgy fogalmazott: egyáltalán nem megítélhető a továbbra is menekülő tettesek tartózkodási helye, és erről adatokat sem tudnak szolgáltatni.

Hajnalban meghalt egy újabb sebesült

Michael Ludwig bécsi polgármester közölte: hajnalban sérüléseibe belehalt egy hölgy, így a terrortámadásnak már két halálos áldozata van. További hét személy súlyos állapotban van kórházban. A rendőrség által ártalmatlanított tettesről azt mondta: gépfegyverén kívül pisztoly és machete is volt nála. A nyomozóknak időközben határozott gyanújuk van a tettes származása tekintetében, ezt azonban Ludwig egyelőre nem kívánja elárulni.

Reggeli sajtótájékoztató: a helyzet nem javult

Karl Nehammer belügyminiszter valamivel reggel hat óra után adott sajtótájékoztatót, melyen beszámolt a terrorhelyzet kisebb változásairól. Sérüléseibe belehalt az éjjel még egy személy, így összesen három halálos áldozata van a terrorcselekménynek. A rendőrség által lelőtt tettesről megállapították, hogy iszlamista terrorista, kapcsolatainak feltérképezésre pedig folyamatosan zajlik. A bécsi belváros továbbra is le van zárva, és a kormány kérése sem változott: a bécsiek maradjanak otthon, ha tehetik; ha erre nincs lehetőségük, kerüljék a továbbra is lezárt belvárost; és a gyerekeket se vigyék iskolába, a mai napra a városban feloldották az iskolakötelezettséget.

Franz Ruf, Ausztria karhatalmi erőinek főparancsnoka azt a tájékoztatást adta, hogy a lakosság több, mint 20 ezer helyszíni amatőr videót küldött a nyomozóhatóságoknak a terrorcselekményekről.

 

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1Szkeptikus
2020. november 03. 13:55
És erre azt mondanám hogy ez a jéghegy csúcsa,ami messzire látható, ezek a radikálisok, szélsőségesek. Hogy milyen lehet a bevándorlók többsége , hát mérsékelt.Nagyon kíváncsi lennék, például hogy milyen egy iskolai osztály, amelynek többsége, vagy jó része bevándorlók gyerekeiből áll. Csak a puszta tényekre, milyen a viszony,a viselkedés, átlagosan.(az amikor a diák lefejezi a tanárt, persze ritka eset)
egripeti77
2020. november 03. 12:44
Na, ennyit a csodálatos Bécsről, meg Ausztriáról, amely sokkalta élhetőbb, mint Budapest. Mit ér a 3-szoros bér, ha lelövik az embert az utcán?
konfucius
2020. november 03. 10:04
Közben a Sudradio-n Cécile és Rémy meg Patric arról magyaráz, hogy ez a terror megy egész Európában. Nos, vagy nem tűnik fel nekik, hogy Európa nem ér véget a Lajtánál, vagy szándékosan mossák egybe a dolgot. Egyetlen szóval sem említik, hogy eközben közép-Európában nyugalom és béke honol. Még a végén baromira egyértelmű lenne, hogy ott valamit jól csinálnak az emberek, náluk meg nem. Komolyan már azt fontolgatom, hogy betelefonálok a műsorba, kissé megvilágítani a másik oldalt, amiről ők látványosan hallgatnak.
Csakislovacska
2020. november 03. 08:32
A legtöbben ahhoz szólnak itt hozzá,ami látszik,ami a felszín... pedig a forradalmat,a terrort,a trónörökös merényletét,vagy a Hermina úti gyilkosságot,vagy a Geneve-i merényletet nem magányos őrültek követik el...!de nem ám!hanem azok,akiknek a fennálló rendszer megdöntése a céljuk! És elárulom Nektek,drága Felebarátaim,hogy a módszer elárulja a megrendelőt...ha gyilkossággal,terorral kezdődik,akkor...na?akkor ki is áll a háttérben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!