Rejtélyes körülmények közt halt meg egy belarusz tüntető

2020. november 15. 07:06

Cihanouszkaja újabb EU-szankciókat sürgetett Raman Bandarenka halálát követően.

2020. november 15. 07:06
null

Újabb, ezúttal a fehérorosz államfőt támogató üzleti körök elleni európai uniós szankciók elrendelését sürgette egy tüntető halálát követően Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szombaton.

A hét közepén, szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Raman Bandarenkát. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról kórházba szállították azzal, hogy "a verekedés során megsérült". Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

Cihanouszkaja szerint Bandarenkát megölték, ezért nemzetközi vizsgálatot követelt az ügyben.

Az Európai Unió már rendelt el szankciókat több fehérorosz tisztviselő, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt. Fehéroroszországban a választás óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, tiszta és szabad választások kiírását követelik.

Az EU a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek. Az ellenzék vasárnapra újabb tiltakozás megrendezését kezdeményezte. Cihanouszkaja szerint a hatóságok már 18 ezer ember vettek őrizetbe azért, mert részt vettek a tüntetéseken. A belügyminisztérium kezdetben közölte az őrizetbe vettek számát, de már felhagyott ezzel a gyakorlattal.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2020. november 15. 11:56
Most őszintén, kit érdekel, hogy mi történik Belaruszban.....
matykox
2020. november 15. 11:35
Cihanuszkaja, a látnok. Litvániából is látja. Röhej. Ezek a szarok még újabb manipulációk kitalálására is képtelenek!
civis72
2020. november 15. 11:06
hát ez jópofa...Izrael vagy az USA még dicsekszik is vele , ha az állam ellenségeit kinyírják egy másik szuverén államban és a mainstream sajtó ünnepli
lemez
2020. november 15. 09:47
Úgy csinálják mint Ukrajnában.Ott is a tetöröl kezdtek lőni,az ottaniak szerint amarikai ügynökök.Nincs új a nap alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!