Rehabilitálnák a himnuszt végigbohóckodó fekete futókat

2020. november 23. 08:25

A 1972-es olimpián a dobogó tetején dumálva intett be Amerikának két fekete futó.

2020. november 23. 08:25
null

Az olimpiák történetének megkerülhetetlen jelenetévé vált a mexikói játékok 200 méteres síkfutásának eredményhirdetése, ami közben két amerikai atléta, John Carlos és Tommie Smith egy-egy fekete kesztyűs öklét az ég felé tartja a feketék polgárjogaiért tüntetve – írta meg a Telex. Az viszont már ritkábban kerül elő, hogy négy évvel később, 1972-ben valami nagyon hasonló játszódott le, igaz Wayne Collett és Vincent Matthews minden eleganciát nélkülözött, csak csípőre tett kézzel végigdumálták az amerikai himnuszt. Eltiltották őket.

Matthews és Collett eltiltása érvényben maradt, soha többé nem indultak olimpián, de ügyüket újra és újra felemlegetik. Idén nyáron Brian Lewis, a Karibi Olimpiai Bizottságok Szövetségének elnöke szólította fel a NOB-ot, hogy ha 48 évvel később is, de rehabilitálják a két futót. Ez egyelőre nem történt meg, de az utóbbi években elég élénk vita folyik arról, hogy van-e joguk a sportolóknak az olimpián megjeleníteni politikai véleményüket. A NOB szabályai korlátozzák ezt, de az 1968-as és 1972-es példa is mutatja, hogy ennek nem nagyon lehet gátat szabni – írta meg a Telex.

Fotó: Youtube-videó

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. november 23. 18:33
"két fekete futó" helyesen: "két sötét paraszt". még helyesebben: azt már nem merem leírni.
1000bocs
2020. november 23. 18:13
Kivakrhatod a négert a gettóból, de nem tudod kivakarni a gettót a négerből. Nincs ezen mit csodálkozni, a kultúrált viselkedés ma sem megy mindegyiknek, hisz a demokratátk tüzelik őket a rebellióra, minél bunkóbb, minél erőszakosabba viselkedésük, annál jobb. Kaepernick, Jussie Smolett...ma is ugyanaz megy, csak a tétek nagyobbak.
nempolitizálok
2020. november 23. 16:42
Megkérdeztem volna őket akkor a hangosban, melyik afrikai ország himnuszát játsszuk le. Nem is kellett volna őket eltiltani, maguktól tették volna meg.
ujujuj
2020. november 23. 13:25
Hogyne lenne joguk politikai véleményt megjeleníteni, amennyiben az kellően érzékenyített és meleg. Ha valaki olyan véleményt akar megjeleníteni, hogy nemzeti büszkeség, az viszont tilos, tehát a dobogón nem akarunk ácsorgást és meghatottságot látni. Magasba tartani csak a szivárványos zászlót lehet, sőt, kell is, és az iszlám államét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!