Putyin csak a hivatalos végeredmény után gratulál Bidennek

2020. november 09. 13:08

A szóvivő nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy a Kreml mit tekint majd hivatalos bejelentésnek.

2020. november 09. 13:08

A Kreml szerint Vlagyimir Putyin államfő részéről akkor lesz korrekt gratulálni az Egyesült Államok megválasztott elnökének, ha már kihirdették a hivatalos végeredményt – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a különbség a jelenlegi helyzet és az 2016-os között, amikor Putyin azonnal gratulált Donald Trumpnak, Peszkov rámutatott, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök jogi eljárásokat jelentett be a választás ügyében, ezért a Kreml szerint a korrekt eljárás a hivatalos bejelentés megvárása. Emlékeztetett rá, hogy négy évvel ezelőtt nem érkezett óvás (a vesztes demokrata párti jelölt, Hillary Clinton volt külügyminiszter részéről).

A szóvivő nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy a Kreml mit tekint majd hivatalos bejelentésnek. Felidézte, hogy Putyin többször is kifejezésre juttatta már: tisztelettel viszonyul az amerikai nép választásához, s kész együttműködni az Egyesült Államok megválasztott elnökével, bárki legyen is az. „Mi mindenesetre azt reméljük, hogy az Egyesült Államok következő elnökével sikerül majd párbeszédre lépnünk, s közösen megállapodnunk arról, hogy milyen utakon rendezhetjük kétoldalú kapcsolatainkat” – mondta Peszkov. „Annál is inkább, mert kétoldalú kapcsolataink jelentős része – ez alatt a stabilitási és a biztonsági összefüggéseket értem – nemcsak a mi két népünket érinti, hanem gyakorlatilag a világ összes többi népét is” – tette hozzá a Kreml szóvivője.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Medve László
2020. november 09. 18:22
Ha egy sportolót akármilyen kis doppingoláson rajtakapnak, nem gratulálnak az eredményhez, hanem kizárják a versenyből. Pedig az nem egy világbirodalom vezetői tisztségviselője jelentőségű dolog.
rovan
2020. november 09. 18:04
Ezt így nyugodtan meg is mondhatja neki. Csak hogy tudja miért leszünk visszafogottak a barátkozással. Nálunk ez nem fér bele. Kétséges, manipulálható, ellenőrizhetetlen, névtelen szavazatokkal, anomáliákkal tűzdelve fordítani és nyerni meg egy választást. Sokkoló számunkra, hogy a példaképnek tekintett USA-ban már igen. Ez elég erősen megingatja a demokráciába és a stabil, legitim, valódi népképviseletre épülő vezetésben való bizalmat, ami Magyarországon elképzelhetetlen enélkül. Nem feltétlenül Biden személyes bűne vagy hibája, de szembe kell néznie ezzel a helyzettel.
rovan
2020. november 09. 17:43
Majd ha az amerikai legfelsőbb bíróság is szentesíti a csalást, akkor majd gratulálunk az új elnöknek. Viszont továbbra is azt gondoljuk, hogy csalással lett az.
Magyarok Pásztora
2020. november 09. 15:49
Még azután sem kéne. Csalónak nem gratuláció jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!