Mégsem tiltják be a finnek a körülmetélést

2020. november 11. 18:07

Vége az aggodalomnak, győzött a rituális vallásjog Finnországban.

2020. november 11. 18:07
null

Nemzetközi partnereink támogatásának segítségével egyelőre biztosított a vallási szabadságunk, bár továbbra is létezik egy kisebb kampány Finnországban a körülmetélés ellen — írta a finn zsidó közösségek központi tanácsának elnöke abban a minapi közleményben, amelyet a The Algemeiner is átvett, írta meg a Neokohn. Yaron Nadbornik azzal kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait, hogy Helsinkiben múlt pénteken a finn törvényhozás egyhangúlag úgy döntött, hogy a női nemi szervek megcsonkításának gyakorlatáról szóló új törvényben nem hagynak helyet a fiúk körülmetélésének korlátozására.

A szavazáson a finn parlamentben elsöprő többséggel, 141–10-es különbséggel döntöttek. A határozat nagy megkönnyebbülést okozott az ország alig 2000 fős zsidó lakosságának körében — írja a lap, amely ugyanakkor a Helsingin Sanomat hírmagazin információjára hivatkozva megjegyzi: „ádáz szócsata előzte meg a döntést. A vitában például a finn ultranacionalista párt, az »Igaz Finnek« egyik képviselője egyenesen a kutyafarkak csonkításának betiltásához hasonlította a kérdést.

Érthetetlen, hogy a kutyák farkának vágását már 1996-ban betiltották, de a fiú nemi szervének fitymáját 2020-ban még mindig megrövidíthetik, vagy teljesen levághatják” – akadt ki Sebastian Tynkkynen képviselő. A politikusok döntésének értelmében ezután a női nemiszervek megcsonkítását elkövetőknek büntetőjogi felelősséggel kell majd szembenézniük. A zsidó közösség vezetője optimista, és úgy véli, hogy ahogy legutóbb több brit zsidó lobbista — például a Milah UK szervezete és a Brit zsidók képviselő-testülete — segített nekik, úgy egy esetleges újabb vitás helyzetekben a jövőben is támaszkodhatnak majd más európai ország zsidó érdekképviselőire. „Ne adja az ég, hogy egyesek megpróbálják korlátozni szabadságjogainkat, de ha úgy adódna, mindenkire, akár a magyar zsidó barátainkra is számítunk” — tette hozzá az Nadbornik.

Fotó: MTI/EPA/Kimmo Brandt

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. november 16. 16:30
Körülmetéletlen zsidó férfi nem lehet tagja a zsidó közösségnek. Kimutatták, hogy a méhnyakrák gyakorisága jelentősen kisebb a zsidó és muszlim közösségekben. Körülmetéletlen populációban a méhnyakrák gyakorisága a promiszkuitással nő, épp ezért kénytelenek bevezetni a lányok és fiúk HPV oltását. Egyesek az AIDS elleni védőhatást is tulajdonítanak a körülmetélésnek. A törvény szerint a születést követő 8. nap kell elvégezni a körülmetélést, még akkor is, ha ez szombanapra esik. A 8. nap azzal is összefügg, hogy a kisfiú K-vitamin függő alvadási fehérjéi immár érettek, képesek a fellépő vérzés megállítására, azaz alvadékképzésre. E mellett a rabbik tisztában voltak a vérzékenység (hemofilia A, B) öröklésmenetével is. FEL nem fogom, hogy egyes liberális körök miért avatkoznak be a zsidó közösség életébe, immáron több, mint 5.000 éve körülmetélik a zsidó fiúkat.... s ezzel párhuzamosan ők viszont moshatják fitymáik környékél.... Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy 3 éves kortól fiúkat lányokká operáltatnak át, hormonkezelésnek vetnek alá,, vajon ez nem csonkolás-e? ?????
Csomorkany
2020. november 12. 07:48
A csecsemő lányok fülének átlyukasztása a jövendő fülbevaló érdekében nem ugyanilyen esetleg?
elfújta az ellenszél
2020. november 11. 21:35
Ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes. Nagyjából ennyi itt a logika. Majd a szabad, független finn sajtó elmagyarázza a népnek hogy övék a legjóságosabb ország a világon
I_Isti
2020. november 11. 21:17
Nna, vajonkik csonkítják a női nemi szervet vallási okokból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!