Lemondott a pártelnökségről „Európa rosszfiúja”

2020. november 23. 20:01

Thierry Baudet, a holland „alt right” vezéralakja, pártja ifjúsági tagozatának botrányai miatt mondott le.

2020. november 23. 20:01
null

A Forum voor Democaratie holland nacionalista, jobboldali párt vezetője, Thierry Baudet bejelentette, hogy lemond pártvezetői tisztségéről. A jövő évi parlamenti választások során nem ő lesz pártja listavezetője sem – jelentette be Twitteren. Az FvD szóvivője a Nu.nl-nek pontosításként elmondta, hogy Baudet továbbra is a párt tagja, valamint képviselője marad.

 

 

Baudet azután mondott le a párt napi irányításáról, miután kiderült, hogy a párt ifjúsági szárnyának, a JFvD-nek meghatározó tagjai antiszemita, nácibarát és homofób üzenetek sorát osztották meg a WhatsApp-on és az Instagrammon. Baudet korábban azt mondta, hogy vizsgálatot kezd a JFvD ellen, de ez a többi prominens párttag szerint már nem volt elég.

„Én választottam ezt a végső politikai következményt” – jelentette ki online üzenetében támogatóinak az FvD elnökségi ülését követően. Baudet nem mondott le jelenlegi parlamenti képviselői mandátumáról, valamint továbbra is a párt tagja marad. Alacsonyabb helyen, de pártja parlamenti listáján is szerepelni óhajt a közelgő hollandiai alsóházi választásokon. Pártja ifjúsági tagozatának elnöke, Freek Jansen, Baudet legfőbb tanácsadója és bizalmasa szintén lemondani kényszerült tisztségéről.

„Úgy látom, hogy a párton belül vannak olyan emberek most, akik a médiában megjelent hírek után nem akarják megvárni a hivatalos nyomozást. Természetesen, ha olyan dolgok történtek, amelyek elfogadhatatlanok, akkor intézkedni kell” – mondta videóüzenetében. „Ha így áll a helyzet, akkor legfelsőbb emberként politikai felelősséget akarok vállalni” – tette hozzá.

Hétfőn kiderült, hogy a párt politikai csúcsvezetése ultimátumot adott Baudet-nak a felszínre került antiszemita és nácibarát bejegyzések kapcsán, valamint az ifjúsági szervezet, a JFVD teljes feloszlatását követelték. A párt vezetői ragaszkodtak a hiteltelenné vált Freek Jansen távozásához is, aki a JFVD elnökeként a közelgő parlamenti választások egyik listavezetője is volt. Jansent korábban Baudet jobbkezeként tartották számon. Tavasszal az ifjúsági tagozat széles körű vizsgálatot igért, és három tagot ki is zárt soraiból. A múlt hét végén azonban kiderült, hogy ezek a rendelkezések kevésnek bizonyultak. Több vezető tag szerint „teljes színlelés és ócska bohózat” volt a tavaszi tisztogatás.

A háttérben megbúvó, valódi ok az lehet, hogy a párton belül koronavírus-szkeptikus hangok is megjelentek, ezzel komolyan aláásva a közelgő választási esélyeket. Baudet és bizalmasa, Jansen számos kétes értékű és esetlen nyilatkoztatot tettek az utóbbi hónapokban, mely a közvéleménykutatók szerint komolyan meglátszott a párt támogatottságában.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2020. december 01. 15:57
Ó, biztos teveses,ott nem torténik ilyesmi! Aldozat szegény!
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 24. 15:38
Soros nem tűri a konkurenciát.
ujujuj
2020. november 24. 06:44
Szimpatikus politikus. Cserét ajánlok: hollandia megkapja fekete-győrt (ha a románok is beleegyeznek) cserébe ezért az emberért, és akkor mindenki azt kapja, amire szüksége van. Egyébként rendkívül kíváncsi vagyok, az ifjúsági tagozat botránya miatt mikor mondana le egy lipcsi politikus, de gyanítom, soha.
mokány
2020. november 23. 23:47
Tiszta középkor. Boszorkányüldözés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!