Huszonöt éve született meg a daytoni békeszerződés

2020. november 21. 09:43

Ezzel zárult le a három és fél évig tartó boszniai háború.

2020. november 21. 09:43
null

Pontosan 25 évvel ezelőtt, 1995. november 21-én fejeződött be a három és fél évig tartó boszniai háború a daytoni békeszerződés megkötésével – írja a Euronews. A békét hosszú, három hétig tartó alkudozás után hozták tető alá, úgy, hogy a kudarc esélye még az utolsó napon is fennállt. Slobodan Milosevic volt szerb elnök, Alija Izetbegovic volt boszniai elnök és Franjo Tudjman horvát volt elnök végül egyezségre jutottak, és Ohio államban, a Dayton Wright-Patterson légi támaszponton megkötötték a békét.

(Euronews)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2020. november 21. 15:36
Ennyit az Euronyews szinvonaláról! Nem boszniai háború volt, hanem délszláv. A cél Nagy Szerbia megteremtése volt.
Nekro
2020. november 21. 14:33
A békeszerződés következménye a migráns vállság. A szerb vezetők felhívták az eu országok vezetőit hogy ugyan azzal a problémával fognak szembetalalkozni, mint a szerb állam. Miután beköltöznek az adott országba, szaporulattal átveszik a hatalmat. Azt hitték a szerbek hogy megvedhetik az eut. De már akkor is az volt a cél hogy az eut előbb utobb lángba borítsák.
Bell & Sebastian
2020. november 21. 14:11
Szétverték Jugoszláviát, Milo pedig pontosan olyan kiképzett ügynök volt, mint akikből 12 egy tucat Magyarországon, csak jóval több van belőlük, és nyomentán nincsenek a hatalomban. De ez még nem volt elég, vették a szabászollót és még itt-ott lenyisszantottak egy darabot Szerbiából. Jobb ma több veréb, mint holnap egy túzok.
Gintonic68
2020. november 21. 11:42
De miért tört ki a boszniai háború? Mi lett a sorsa a Carrington Cutileiro béketervnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!