Életre szóló büntetlenséget biztosítanának az orosz elnöknek

2020. november 06. 13:30

Az orosz dumában rögtön kétféle javaslattal is biztosítanák az elnökök mindenkori büntethetetlenségét.

2020. november 06. 13:30
null

A Guardian arról ír: új törvényjavaslatok kerültek az orosz szövetségi törvényhozás elé, amelyek az államfő immunitását biztosítanák az élete végéig.

Az egyik javaslat szerint a mindenkori orosz államfő a távozása után élethosszig tartó szenátori pozíciót kaphatna az orosz szövetségi tanácsban, és a szenátorság mindvégig biztosítaná a mentelmi jogot.

A néhány nappal később érkezett újabb javaslat szerint az addigi elnök a pozícióból való távozása után egyszerűen élethosszig tartó mentességet kapna mindazon bűncselekmények megtorlása alól, amelyeket élete során elkövethetett. 

Jelenleg a volt elnököket csak hivatali idejük alatt illeti meg a mentelmi jog.

Az orosz alkotmányt néhány hónapja módosították annak érdekében, hogy az addigi, kétszer hat évre szóló ciklus korlátozást eltöröljék, és az elnök újra meg újra elindulhasson a választáson – 2024-ben és akár 2030-ban is (a most 68 éves Putyin 2036-ban 84 éves lenne).

A Guardian emlékeztet: amikor 2000-ben Putyint elnökké választották, az új államfő egyik első döntése volt, hogy elődjének, Borisz Jelcinnek mentelmi jogot adjon bármiféle nyomozással, kihallgatással vagy házkutatással szemben. 

A mostani törvényjavaslatokat előbb az alsóháznak, majd a felsőháznak kell megvitatnia és elfogadnia, mielőtt Putyin aláírásával hatályba lépnének.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2020. november 07. 06:52
Hűha a gecit megint előzik. Bele kellene húzni
neociprióta
2020. november 07. 04:05
az emberarcu fasizmus........némi covidos népirtással keverve
Csigorin
2020. november 06. 18:52
nem mintha ennek barmi ertelme lenne. ha uj elnok lesz, akkor ha akarja ugyis megrangathatja az elozot, legfeljebb alkotmanyot modosit hozza. Ha meg nem akarja, akkor folosleges.
szotyiratöbbpénzt
2020. november 06. 16:52
Örök élet, ingen lőszer nélkül még nem az igazi, de az irány jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!