Erősödött a republikánus többség az amerikai szenátusban

2020. november 11. 08:42

Thom Tillis észak-karolinai szenátor újraválasztásával 49-48-as arányú többsége lett a republikánusoknak.

2020. november 11. 08:42
null

Thom Tillis republikánus szenátor megtartja helyét Észak-Karolinában, miután demokrata kihívója, Cal Cunningham kedden délután elismerte vereségét. Tillis győzelme még közelebb hozza a GOP-t a szenátus stabil irányításához, mert  49-48-ra növeli a párt előnyét. Három helyen még nem hirdettek végeredményt. Tillis körülbelül 95 000 szavazattal verte meg Cunninghamet.

„Imént hívtam Tillis szenátort, hogy gratuláljak második ciklusához, szenátusi újraválasztásához. A következő hónapokra és évekre a legjobbakat kívántam neki és családjának. A választók megszólaltak, és tiszteletben tartom döntésüket” – közölte Twitter üztenetében a demokraták jelöltje. 

Cunningham bejelentése ellenére az Associated Press nem volt hajlandó elismerni Tillis győzelmét mondván, hogy az eredmény „túl közel van” ahhoz, hogy ki lehessen hirdetni. Ezzel szemben pont az AP volt az egyike annak a két nagy hírforrásnak, amelyek Arizonát a folyamatos éles verseny ellenére azonnal elkönyvelték Biden javára a választás éjszakáján. 

A közvélemény-kutatók is tévedtek abban, ahogy az észak-karolinai szenátusi választást előrejelezték. Tillis győzelmét sokan annak tudják be, hogy október végén kiszivárgott, miszerint Cunningham a nyáron állítólag házasságon kívüli viszonyba keveredett Arlene Guzman Todd közönségkapcsolati stratégával.

Olyan mainstream sajtóorgánumok, mint például a The Washington Post, úgy tálalták a botrányt, hogy az nem veszélyezteti a republikánus jelölt legyőzését. Még októberben is úgy vélték, hogy a botrány ellenére a Demokrata Párt megnyeri a választást. 

„Ez egy küzdelmes kampány volt, és nem kívánok mást, csak a legjobbakat Cal-nak és családjának a továbbiakban” – mondta Tillis. A szenátor győzelme ellenére az államban csütörtökig folytatódik a szavazatszámlálás. Jelenleg Donald Trump alig 75 000 szavazattal vezet Joe Biden előtt Észak-Karolinában. 

(Forrás: The Federalist)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. november 11. 10:59
Trump elnök úr a helyes megszólítás. 2020. november 11.
llnnhegyi
2020. november 11. 10:59
Trump elnök úr a helyes megszólítás. 2020. november 11.
OberEnnsinnen
2020. november 11. 10:40
Egyelőre úgy néz ki, a választások menete sokkal korrektebb a szenátorválasztásnál, mint az elnöknél. Nyilvánvalóan, kevesebb, mindig csak egy államot érint, így sokkal egyszerűbb a nyomon követés, az ellenőrzés. De várjunk még az ítélettel, Georgiában még csuda kreatív demokrata-progresszív innovációk történhetnek. Amerika a csodák, a lehetetlenek országa. Ott a lehetetlen a leglehetségesebb, már, ha nemzetközi, interperszonális emberek veszik kézbe a dolgokat, az USA népe-nemzetállama fölött...
Nuttika
2020. november 11. 10:29
Azért itt is van egy 20 000-es eltérés az elnökjelölt és a szenátor szavazata között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!