Dodon vagy Sandu? Elnökválasztás Moldovában

2020. november 14. 20:42

Az esélyesebb az első fordulót meglepetésre megnyerő nyugatos ellenzéki Maia Sandu.

2020. november 14. 20:42
null

Kiélezett versenyben dőlhet el az elnöki cím Moldovában, írja a Moszkva tér. Az esélyesebb az első fordulót meglepetésre megnyerő nyugatos ellenzéki Maia Sandu (fotónkon), az inkább Oroszországhoz húzó jelenlegi államfő Igor Dodont azonban még nem lehet leírni. A kampány jól megmutatta az ország megosztottsága, az elit korruptsága mellett azt is, hogy a Nyugat itt is mindent megtesz az orosz befolyás visszaszorítására.

Ahogy 2016-ban, úgy most is Igor Dodon és Maia Sandu csap össze az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. Ám nemcsak ellenfelek voltak, hanem tavaly együtt buktatták meg, majd szorították ki Moldovából is a politikai életet egy évtizedig uraló oligarchát Vladimir Plahotniucot. Pártjaik, a szocialisták valamint a Cselekvés és szolidaritás ezután rövid ideig együtt kormányoztak, aztán Dodonék borítottak, és ismét a már Plahotniuc nélküli demokratákkal álltak össze és kormányoznak jelenleg is. Ezzel lett vége Sandu miniszterelnökségének, így nem csoda, ha a revánsra készül. A két jelölt tehát szövetségesként és ellenfélként is ismeri egymást, a világ szemében azonban inkább az oroszbarát és a nyugatos irány jelenlegi képviselőiként jelennek meg.

 (Moszkva tér)

(Maia Sandu volt miniszterelnök, a Cselekvés és Szolidaritás párt vezetője (k) sajtóértekezletet tart az elnökválasztás első fordulójának másnapján Chisinauban 2020. november 2-án. A nyugatbarát és EU-integrációt támogató, 48 éves Sandu a voksok 36,16 százalékával megnyerte az első fordulót, a második helyen Igor Dodon oroszbarát leköszönő elnök végzett 32,61 százalékos támogatottsággal. MTI/EPA/Dumitru Doru)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2020. november 15. 11:44
Mi az a Dodon, és mi az a Sandu? Mosópor, vagy cigaretta márka?
Magyarok Pásztora
2020. november 15. 03:31
Az oroszoknak végük ha az oláh nyer.
mokány
2020. november 14. 22:11
A helyi mszp, és a helyi szdsz ?
1Szkeptikus
2020. november 14. 21:52
A kisebb népeket mindig is a terjeszkedni akaró nagyhatalmak tartották elnyomásában.Az abszolút jó, vagy abszolút rossz nagyhatalom ritkán létezett, én legszívesebben egyikre sem bíznám magam,de mégis inkább arra, amelyik kevésbé szándékozik terjeszkedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!