COVID fertőzés miatt megakadt a Brexit-tárgyalás

2020. november 19. 17:29

A tárgyalások végső határideje közeleg, de a megegyezés még távolinak tűnik.

2020. november 19. 17:29
null

Az EU és az Egyesült Királyság főtárgyalói leállították a Brexitet követő kereskedelmi tárgyalásokat, miután az EU-csapat egyik tagjának pozitív lett a Covid-19 vírustesztje.

Michel Barnier EU-főtárgyaló szerint brit kollégája, Lord David Frost beleegyezett, hogy „rövid időre” felfüggesszék a köztük folyó tárgyalásokat. Barnier hozzátette, az egyes delegációk folytatják a megbeszéléseket a biztonsági irányelvek „teljes tiszteletben tartása mellett”.

Ez a leállás azért kellemetlen, mert a tárgyalások határideje decemberben van, és mindkét fél sürgős megoldást keres kereskedelmi kapcsolataik közös rendezésére, miután az Egyesült Királyságnak adott, a Brexitet követő átmeneti időszak 2021. januárjában lejár. A kulcsfontosságú problémás területek továbbra is a halászati ​​jogok, a Brexit utáni versenyszabályok és az esetleges közös megállapodások végrehajtásának módja.

Csütörtökön tweetelt Michel Barnier, hogy tárgyalócsoportjának egyik tagja Covid-19 pozitívnak bizonyult. „David Frosttal úgy döntöttünk, hogy rövid időre felfüggesztjük a tárgyalásokat a mi szintünkön” – írta.

 

Válaszul David Frost az írta, hogy „szoros kapcsolatban áll Michel Barnier-rel a helyzet miatt”, és „csapataink egészsége az első” Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „mielőbbi felépülést” kívánt az EU-tárgyalócsoport beteg tagjának.

 

 

Az EU vezetői csütörtökön este videokonferenciát tartanak, ahol megvitathatják a legújabb fejleményeket. Vasárnap, a tárgyalások legutóbbi fordulójának megkezdése előtt Lord Frost azt mondta, hogy „az elmúlt napokban történt némi előrelépés pozitív irányban.” Figyelmeztette ugyanakkor a feleket, hogy esélyes, hogy „nem sikerült megállapodást kötniük”, mivel „jelentős elemekben” még nem egyeztek meg.

 

 

Hozzátette, hogy minden megállapodásnak „összeegyeztethetőnek kell lenni a szuverenitással”, és lehetővé kell tennie az Egyesült Királyság számára, hogy „visszavegye törvényeink, kereskedelmünk és vizeink felett az irányítást.”

(Forrás: BBC)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. november 19. 21:36
Ha Bident beiktatják januárban, akkor lőttek a Brexitnek. Ezt Boris Johnson is tudja, de egyelőre nem tudja, mit tegyen. Erre jött jól a covid fertőzés gyanú, és sietett is mielőbb karanténba tenni magát 14 napra, hátha addig történik valami alapon. De kb 1 hét és ki kell jönnie onnan, nekem fogalmam sincs, mit fog mondani, rosszabb, hogy neki sincs.
hegyaljai
2020. november 19. 20:46
Alapvetően Nagy-Británia most van először megszívatva az élet minden területén egyszerre. Ez most már nem a Britt Kelet-indiai társaság ideje. Hogy mondják a franciák: "bonne chance".
kulakman
2020. november 19. 19:24
Emberek ebből az eu-nak nevezett szarságból kiléptek az angolok , ha valaki az eu vezetők közül nem vette volna észre , és most azzal vannak elfoglalva ,hogy nálunk nincs becsülete a buziknak , mért nálatok van?????????????
Megtalálta
2020. november 19. 19:06
Kellene egy olyan gazdasági övezetet létrehozni, amiben Nagy-Britannia, és Kelet_Európa van benne. A nyugat-európai buzulmánseggnyalók meg szépen játszogassanak magukban, mint általában a hülyegyerekek egymás közt. 2027 után úgy sem nagyon kapunk már pénzt, mert fontosabb dolgokra akarják elkölteni, nyilván a transzklotyókra, meg a retkes arabokra, úgyhogy már semmi okunk nem lesz bennmaradni ebbe a szarkupacba. Németországgal ki lehetne egyezni, gazdaságilag, a többi meg ott rohadjon meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!