Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Cikkajánló: Együttmozgás figyelhető meg a gazdasági visszaesés és a járványügyi korlátozások között

2020. november 03. 16:30

A szigorú járványügyi intézkedések – így többek között a kijárási korlátozások és az iskolák bezárása – szoros kapcsolatot mutatnak a gazdaság visszaesésével. Vonnák Balázs közgazdász, az MNB Tanszék mesteroktatója a korlátozások reálgazdasági hatásait elemezte.

2020. november 03. 16:30
null

A szerző a koronavírus-járvány első hullámában bevezetett intézkedések szigora, illetve az európai országok második negyedéves GDP-adatai közötti összefüggéseket tárta fel. A korlátozások intenzitásának megállapításához az Oxfordi Egyetem úgynevezett „szigorúsági mutatóját” hívta segítségül. Ez az index az egyes országokat a bevezetett járványügyi intézkedések – így például az iskolabezárások, kijárási és utazási korlátozások – szigora alapján egy 0-tól 100-ig terjedő skálán helyezte el. 

A gazdasági és járványügyi adatok összevetése alapján kijelenthető, hogy

jól kivehető kapcsolat van a korlátozások és a gazdasági visszaesés között.

Európában ugyanis a szigorúsági mutató 10 pontos növekedése megközelítőleg 2 százalékponttal nagyobb GDP-veszteséggel párosult. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden országban ugyanazt az általános együttmozgást figyelhetjük meg a gazdaság visszaesése, illetve a bevezetett korlátozások között. Így például Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a gazdaság visszaesése jóval nagyobb volt annál, mint ami a korlátozások és a GDP közötti kapcsolatból következne. Az Egyesült Királyságban közel 10 százalékponttal több GDP hiányzott a második negyedévben, mint a hozzá hasonló intenzitású korlátozást bevezető államokban. 

Amennyiben az Oxfordi Egyetem indexének egyes komponenseit, vagyis a különböző részintézkedéseket összevetjük, akkor egyértelművé válik, hogy mely korlátozások mozogtak leginkább együtt a gazdasági adatokkal.

A reálgazdaságra a kijárási korlátozások, az iskolabezárások és a közösségi események hatnak ki leginkább,

míg a be- és kiutazási korlátozások, valamint a gyülekezési korlátozások elenyésző vagy semmilyen kapcsolatot nem mutatnak a gazdaság visszaesésével.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2020. november 16. 17:45
Úgy látszik, most ez a divat. A másik cikk valami nyugati "kutatócsoport" bölcs megállapításáról szól, hogy a távoktatás csökkenti a tanulói teljesítményt és erősebben hat a hátrányos helyzetű diákokra. Hiába, tudományos "nagyvalagrend" kell a csőben levő lyuk megtalálához. (Különben fel se fognánk:)))))
Vakfolt
2020. november 16. 17:42
"Együttmozgás figyelhető meg a gazdasági visszaesés és a járványügyi korlátozások között" Mennyibe került ez a kutatás? Safranek, lépjen csak közelebb!
Akitlosz
2020. november 16. 17:42
Hát, ha nem létezne a közgazdaságtan "tudománya" ... akkor lehet, hogy jobb lenne nem feltalálni.
Box Hill
2020. november 16. 17:41
Közölte egy ötéves. Most fontolják a Nobel-díját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!