A lengyel ügyészség vizsgálatot indított a varsói tüntetések ügyében

2020. november 26. 17:30

A tüntetések során 74 esetben megrongáltak, vagy megszentségtelenítettek templomokat.

2020. november 26. 17:30
null

Az alkotmánybíróság október végén alkotmányellenesnek ítélte a terhességmegszakítás törvényi lehetőségét abban az esetben, ha az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségi károsodással fog világra jönni. A Nők Sztrájkja nevű mozgalom ezt követően Lengyelország-szerte tüntetéseket szervezett, melyeken helyenként több ezer ember gyűlt össze. A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint a varsói ügyészség november 19-én indította el a vizsgálatot a tüntetések során történt törvénysértések kapcsán.

A hírportál értesülését az ügyészség szóvivője megerősítette a PAP hírügynökségnek, hozzátéve: a nyomozás során, amely egyelőre nem irányul konkrét gyanúsítottak ellen, három szálat vizsgálnak. Az első kettő a vallási hovatartozás miatt megfogalmazott sértéseket, a katolikus egyházi szertartások megzavarását, a templomok ellen irányuló bűntettekre való felszólítást érinti. A harmadik szál az október végi tüntetések során sok ember életének, egészségének veszélyeztetését vizsgálja a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Lengyelországban a járvány miatt tilosak az öt főnél nagyobb csoportosulások.

A vizsgálatot több magánszemély mellett életvédő (pro-life) szervezetek is kezdeményezték. A wpolityce.pl szerint a varsói kezdeményezés nem az egyetlen, helyi ügyészségek országszerte kapnak hasonló panaszokat. Csütörtöki rendőrségi közlemény szerint a tüntetések nyomán 88 eljárást folytatnak templomokban történt incidensek miatt, közülük 74-ben megrongáltak, vagy megszentségtelenítettek templomokat. Öt rendőrségi eljárás II. János Pál pápa (a lengyel Karol Wojtyla), illetve Stefan Wyszynski bíboros, egykori lengyel prímás emlékműveinek megrongálása miatt zajlik.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wrfri
2020. november 26. 21:49
Mehetnek a szomszédba Lukasenkahoz tanacsert... komolyan, hol élnek ezek?
Welszibard
2020. november 26. 20:43
Nagyon helyesen cselekszik a lengyel ügyészég. Meg kell előzni - amíg nem késő - a az USA-beli BLM és Antifa pusztításokhoz hasonló károkozásokat és a templomok meggyalázását. Tüntetni lehet egy demokráciában, de pusztítani, kárt okozni - az bűncselek-mény, amit szigorúan meg kell torolni. Ha ez nem megy másképpen (mivel itt a szabadon megválasztott lengyel államról van szó) törvényes erőszakkal kell megakadályozni, hogy anarchiát csináljanak szélsőséges liberálisok és holmi feministák.
Tapeino
2020. november 26. 19:18
A tüntetőket hátravinni, leköhögni!! Verstanden?
Pipas2
2020. november 26. 18:52
Dolgoznak lengyelországban is a sorosbérenc anarchisták! Megkapták a kormányváltó Majdan téri ukászt az NGO-k!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!