Tömegesen zárják ki az egyetemekről a tüntetéseken részt vevő diákokat Fehéroroszországban

2020. október 28. 21:44

„A hatósági engedéllyel nem rendelkező tüntetéseken részt vevő diákok kizárásakor egyedi esetekről van szó”– nyilatkozta a belarusz oktatási minisztérium.

2020. október 28. 21:44
null

Tömegesen zárják ki a fehéroroszországi felsőoktatási intézményekből azokat a diákokat, akik részt vesznek az ellenzék „nemzeti ultimátuma” keretében tartott kormányellenes megmozdulásokon – közölte szerdán a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A tut.by független fehérorosz hírportál több tucat ilyen esetről jelentett.   

Egy névtelenséget kérő diák például arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy a minszki orvosi egyetemről legalább tizenöt társát bocsátottak el, miután részt vettek az országos sztrájkakciókban. Egy diákcsoport pedig a Telegram üzenetküldőszolgálatatáson arról írt, hogy a fehérorosz művészeti egyetemről 18 társukat bocsátották el.

A fehérorosz oktatási minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére azt közölte, hogy „a hatósági engedéllyel nem rendelkező tüntetéseken részt vevő diákok kizárásakor egyedi esetekről van szó”. Az intézkedéseket annak nyomán hozták, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden felszólította a középiskolás és egyetemista diákok szüleit, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak az engedély nélküli tüntetésekre.

Lukasenka korábban többször figyelmeztetett, hogy a nem engedélyezett tiltakozó megmozdulásokon sok a fiatal és az egyetemista. Október 20-án leváltotta három felsőfokú tanintézet rektorát, akik a diákjaik tiltakozó aktivitásának mozgatói voltak. Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta – amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenkát a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre.

(MTI, MTI/AP)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marica61
2020. október 30. 11:34
hazánkba is ezt kellene tenni
LAW AND ORDER
2020. október 29. 20:49
Így kellene nálunk is!
Berendel
2020. október 29. 16:43
Az, hogy ekkora tüntetéseket lehet szervezni és fenntartani hónapokig, cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Lukasenka nem 80%-kal nyerte a választást, ahogy ezt hivatalosan állítja. Hogy ebből mi következik? Na erről lehet vitázni.
Leo3
2020. október 29. 07:17
Libe bizottság! 7-es cikkely a franciáknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!