Black Lives Matter néven kéri pártként való regisztrációját egy szervezet az Egyesült Királyságban

2020. október 27. 17:08

Egy szervezet Black Lives Matter néven kéri pártként való bejegyzését az Egyesült Királyság hatóságaitól. Az eset pikantériáját az adja, hogy a mozgalom hivatalos brit leányszervezete elhatárolódik az esettől.

2020. október 27. 17:08
null

Black Lives Matter néven kéri pártként való bejegyzését az Egyesült Királyságban egy szervezet. A regisztrációt kérelmező csoport tevékenysége az Egyesült Királyság teljes területét lefedné, Skóciában és Walesben pedig külön projekteket is alapítana. Ezen túlmenően pedig megmérettetné magát a jövőre esedékes helyhatósági választásokon, s a Telegraph szerint bejegyzése esetén indulására Londonban is számítani lehet.

A Telegraph értesülései szerint a regisztráció kapcsán mutatkoztak bizonyos anomáliák, ugyanis az eredeti, USA-beli Black Lives Matter mozgalom brit „leányprojektje” (BLM UK) újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy a most bejegyzett pártnak bárminemű köze is lenne az anyaszervezethez.

„A BLM UK-nek nincs arra vonatkozó szándéka, hogy politikai pártot alapítson. A kérdésben szereplő szervezet semmilyen módon nem kötődik hozzánk.” – áll a BLM UK közleményében.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy a bejegyzési szándék közvetlenül magától az USA-beli anyaszervezettől érkezik-e, ugyanis az nem válaszolt a Telegraph kérdéseire.

Ahogy azt a lap is rögzíti, ha a mostani szervezetet bejegyzik, az elmúlt hetek során ez lesz a második eset, hogy a BLM által inspirált mozgalmat regisztrálnak az Egyesült Királyságban. Idén nyáron ugyanis a magát „Oxford Fekete Párducának” nevező Sasha Johnson BLM UK-aktivista alapított pártott Taking The Initiative Party („vegyünk fel kezdeményező szerepet párt, TTIP”) néven.

Johnson azzal szerzett nevet a brit közéletben, hogy az Oxford University-n található Cecil Rhodes-emlékmű lerombolása mellett kampányolt, s azt ígérte, hogy pártja lesz az Egyesült Királyság történetének legelső feketebőrű által vezetett politikai közössége.

Mint ismeretes, az eredeti mozgalmat a rendőri brutalitás áldozatául esett George Floyd halála hívta életre, s a fekete egyenjogúságért küzdő mozgalom egyik fő programpontja a rendőrség leépítése Egyesült Államok-szerte.

Fotó: a Black Lives Matter nevű mozgalom tüntetése a londoni Hyde Parkban. 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. október 30. 17:45
"a fekete egyenjogúságért küzdő mozgalom egyik fő programpontja a rendőrség leépítése Egyesült Államok-szerte." Nyilvánvaló, hogy kinek áll érdekében a rendőrség leépítése. A bűnözőknek és a migrációnak. Ha az amerikai átlagember felfogná, hogy hazája és az ő "bőrére" megy a durva játék, Trump minimum 75 százalékkal győzne az elnökválasztáson.
enmar
2020. október 30. 09:27
Na, bezárni őket egy sötét szobába, kiosztjuk a jégcsákányokat, aztán hajrá!
123321
2020. október 29. 20:11
terjed mint a pestis
kisgul
2020. október 29. 20:11
A végén csak igaza lesz Apponyi grófnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!