Jacinda Ardern nyerte az új-zélandi választást

2020. október 17. 12:17

A balliberális Munkáspárt jelöltje, Jacinda Ardern elsöprő győzelmet aratott az új-zélandi választáson.

2020. október 17. 12:17
null

A szavazatok 49%-ával a balliberális Munkáspárt jelöltje, Jacinda Ardern nyerte a szombati új-zélandi parlamenti választást az adatok több mint 90%-os feldolgozottságánál. Legfőbb kihívója, a jobbközép Nemzeti Párt mindössze 27%-ot tudott szerezni. Helyet nyerhet a parlamentben a libertariánus ACT Új-Zéland és a Zöldek is 8-8%-al. A szavazás, mely eredetileg szeptemberben került volna megtartásra, ám a járványhelyzet miatt elhalasztásra került helyi idő szerint reggel 9 órakkor kezdőtött meg és este 7-kor fejeződött be. Judith Collins, a Nemzeti Párt vezetője gratulált Ardernnek, valamint megígérte, hogy „robosztus” ellenzék lesz. „Három év egy szempillantás alatt elmúlik” – fogalmazott. „Visszatérünk még” – tette hozzá Collins.

Ardern és a Munkáspárt az eddigi feldolgozottsági adatok szerint 64 mandátumot fog szerezni a parlamentben, mely elég lesz az abszolút többséghez, mely eddig egyetlen új-zélandi pártnak sem sikerült az 1996-os választási törvénymódosítás óta.

Fotó: Jacinda Ardern támogatói körében Christchurchben. (MTI/ AP/ Mark Baker)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2020. október 18. 15:24
Szegény maorik! Fogadják részvétenet!
Elmekortan
2020. október 18. 11:39
A világ egyik legcukibb országa. Szerintem senkit sem érdekel, ki a főnöknő, inkább Európa, Kelet-Európa görcsöl ilyeneken. A Lajos esetleg többet tud, tudjátok, aki RS hangversenyre ment Új-Zélandra. Nem önt el a sárga irigység, SI faktor, az én korombeliek közül csak a bolond SAS repült majdnem ilyen messze
tevevanegypupu
2020. október 18. 07:17
A jó ég óvja a balliberális, radikális nőktől az országokat..ide értve Amerikát..Teljes nekivadulással elsőrendű (be nem vallott) céljuk, hogy bizonyítsák, jobbak mint egy férfi..
Tehetős Totó
2020. október 17. 23:10
A finn pecsa is hüje, de legalább mutatós.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!