Új igazságügyi minisztert neveztek ki Bulgáriában

2020. szeptember 03. 19:20

A lépés az AP amerikai hírügynökség szerint aligha csillapítja a tüntetők elégedetlenségét.

2020. szeptember 03. 19:20
null

Új igazságügyi minisztert választott csütörtökön Desziszlava Ahladova személyében a bolgár parlament Danail Kirilov helyére, aki a múlt héten mondott le tisztségéről. Kirilov társszerzője volt az új alkotmány tervezetének, amely erőteljes társadalmi tiltakozást váltott ki. A lépés az AP amerikai hírügynökség szerint aligha csillapítja a tüntetők elégedetlenségét.

A balkáni országban szerda este ezrek néztek farkasszemet rohamrendőrökkel a parlament épülete előtt, a tiltakozók Bojko Boriszov miniszterelnök és Ivan Gesev főügyész lemondását követelték. A tiltakozás erőszakos összecsapásokba torkollott, amelyek során 80 rendőr megsérült – közölte újságírókkal csütörtökön Georgi Hadzsijszki szófiai rendőrfőnök. Százhuszonhat embert őrizetbe vettek, közülük 62-en a bűnügyi nyilvántartásban szereplő garázdák – tette hozzá.

Bulgáriában másfél hónapja folynak kormányellenes tüntetések

Bulgáriában másfél hónapja folynak kormányellenes tüntetések, amelyek résztvevői a kormány és a főügyész távozását követelik. Véleményük szerint a kormány összefonódott az oligarchákkal, és maffiaszerűen működik. Szerintük Boriszov semmit sem tett az államigazgatásban burjánzó korrupció felszámolására, és nem szabott gátat az oligarchák befolyásának. Gesev szemére pedig azt vetik, hogy rendszeresen támadja Rumen Radev (baloldali) államfőt, továbbá, hogy megsértette a törvényt, valamint koholt vádak alapján rendelt el házkutatásokat és őrizetbe vételeket.

Radev szerdán kijelentette: a (jobboldali) miniszterelnök és kabinetjének lemondása az egyetlen módja a jelenlegi politikai patthelyzetből való kijutásnak. Boriszov ezzel szemben kormányalakítást hajt végre, és alkotmánymódosításokkal igyekszik javítani az ország politikai rendszerén.

Jogi szakértők szerint az alkotmánytervezet csupán „kozmetikai átalakítás”, és hiányoznak belőle olyan fontos elemek mint a főügyész szigorúbb elszámoltathatósága. Politikai elemzők „pánikszerű kísérletnek” minősítették a tervezetet, amelynek célja, hogy Boriszov megmaradhasson tisztségében a márciusi választásokig. A felülvizsgált új alkotmánytervezet elegendő támogatást kapott szerdán a bolgár parlamentben ahhoz, hogy megkezdődhessen a vitája, amely akár öt hónapig is elhúzódhat.

(MTI)

Címlapképen: A Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és kormánya lemondását követelő tüntetők és rendőrök a szófiai parlament előtt 2020. szeptember 2-án. Fotó: MTI/EPA/Boriszlav Trosev

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!