Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Tömegtüntetést szervez a fehérorosz ellenzék vasárnap

2020. szeptember 11. 18:22

Aljakszandr Lukasenka elnök pedig hétfőn Moszkvában orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyal.

2020. szeptember 11. 18:22
null

Tömegtüntetést szervez az ellenzék vasárnap Minszkben – jelentette a Nexta független hírportál. „Ez a menet igen jelentős és szokatlan lesz” – írták a szervezők a Nexta Telegram-oldalán pénteken a vasárnapra tervezett megmozdulás kapcsán. A múlt héten tízezrek vettek részt Minszkben az augusztus 9-én vitatott tisztaságú szavazáson hatodik mandátumára megválasztott Aljakszandr Lukasenka lemondását követelve. A tüntetők egy része az elnök minszki rezidenciájához is felvonult. Egyes megfigyelők becslése szerint a tömeg létszáma meghaladta a százezret. A mostani vasárnapi megmozdulást, amelyet a „Hősök menete” néven tartanak, Marija Kalesznyikava őrizetbe vett ellenzéki vezető tiszteletére tartják, akit a támogatói szerint maszkot viselő ismeretlenek raboltak el Minszk belvárosában a hét elején, majd megpróbálták erővel kitoloncolni Ukrajnába.

Nem bocsátják meg a bűnöket

Nem engedjük meg, hogy a bűnösök azt higgyék, a fehéroroszok valaha is megbocsátják a bűneiket” – mondták a tüntetés szervezői. A 38 éves Kalesznyikava a békés hatalomátadásról való tárgyalás céljából létrehozott ellenzéki koordinációs tanács elnökségének egyik tagja, a rendszer megdöntésére irányuló kísérlettel vádolják. Az elnökválasztás óta naponta vannak tüntetések Fehéroroszországban, miután mind az ellenzék, akárcsak európai uniós vezetők azzal gyanúsítják az ellenzői által Európa utolsó diktátorának nevezett Lukasenkát, hogy a hatalma védelmében elcsalta a választásokat. Kalesznyikava Szvjatlana Cihanouszkaja szoros szövetségese. Cihanouszkaja a második helyen végzett Lukasenka mögött az elnökválasztáson a hivatalos eredmény szerint. Támogatói szerint ténylegesen ő nyerte meg a választást.

Lukasenka Moszkvába látogat

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő közölte, hogy Aljakszandr Lukasenka hétfőn Moszkvába látogat, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyal. A fehérorosz államfőnek ez lesz az első külföldi látogatása az elnökválasztás óta. A tárgyalások eleje nyilvános lesz, de nem lesz sajtótájékoztató, és nem írnak alá dokumentumokat sem – közölte Peszkov újságírókkal. "Munkalátogatás lesz, tárgyalás Putyin elnökkel" – mondta Peszkov az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Hozzátette, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről lesz szó, beleértve az energiaszektort is. Peszkov elmondta, hogy a hétfői találkozót megvitatták az orosz nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén is. Oroszország Minszk legszorosabb szövetségese, és Putyin a múlt hónapban megígérte, ha Lukasenka kéri, rendvédelmieket küld Minszkbe a tüntetések elfojtására. Eddig legalább 7000 tüntetőt vettek őrizetbe. Az ENSZ 450 jelentést kapott kínzásokról és más visszaélésekről.

Őrizetbe vételek

Pénteken ismét számos tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség Fehéroroszországban. Egy minszki bíróság elől legalább kilenc embert állítottak elő, akik a sztrájkjogot védelmező ipari munkásokkal tartottak szolidaritási tüntetést. Több embert vettek őrizetbe Vicebszkben, Homelben, Baranavicsiben is a Vjaszna (Tavasz) jogvédő szervezet szerint. A koordinációs tanács elnökségének hat tagja közül egyedül Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő van még szabadlábon Minszkben. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter pénteken a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt az írónővel, akit Lettország támogatásáról biztosított „a fehérorosz társadalomnak a politikai jogokért és a szabadságjogokért vívott harcában”.

A legitimáció kérdése

Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes közölte, hogy az Egyesült Államok, egyeztetve az Európai Unióval néhány napon belül szankciókat jelent be fehérorosz vezetők és esetleg egyes vállalatok ellen is. Közölte, hogy a pénzügyminisztérium is visszavon bizonyos működési engedélyeket, amelyeket az elmúlt években bocsátottak ki egyes Fehéroroszországgal folytatandó tranzakciókra. „Az augusztus 9-i választás óta Fehéroroszország vezetőjének nincsen legitimációja” – mondta Biegun újságírókkal tartott virtuális sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy tűrhetetlen a tiltakozókkal szembeni erőszak szintje. „Ezt a magatartást mi és az európai partnereink nem fogjuk büntetlenül eltűrni” – mondta.

Vatikán is tárgyal

Paul Gallagher vatikáni „külügyminiszter” Minszkbe utazik, hogy tárgyaljon Uladzimir Makej külügyminiszterrel – írta pénteken a Kathpress hírügynökség a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva. Gallagher érsek hétfőig tartózkodik a fehérorosz fővárosban. További információkat nem közöltek. Az állam és a fehérorosz katolikus egyház között feszült a viszony, amióta Tadeusz Kondrusiewicz minszki érseket, a fehérorosz katolikus püspöki konferencia elnökét, aki fehérorosz állampolgár, nem engedték visszatérni Lengyelországból Fehéroroszországba.

(MTI)

Fotó: Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját támogató aktivisták ellenállnak a rendőröknek, akik őrizetbe akarják venni őket Minszkben 2020. szeptember 8-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött. MTI/EPA/str

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2020. szeptember 12. 04:56
a törpecár ismét maga alá szart.....DDDDD Fogalma sincs mit kezdjen a belorusz tsz-elnökkel ,akit utálnak a modern generáció tagjai, hasonló a helyzet Oroszországban is. A hétfői moszkvai zsur eredménye már most megjósolható, putler jópofáskodik, biztositja majd a minszki zsarnokot teljes szimpátiájáról. Minden egyéb kizárva.....LOL
Csigorin
2020. szeptember 12. 02:13
nem nyugszik a csatornak nepe
pitypang1125
2020. szeptember 12. 00:50
Rettenetes.
kisgul
2020. szeptember 11. 20:58
Hol van már a Maduró elleni nemzetközi internáci hiszti? Most a fehéroroszokon a sor, hogy témát adjanak a libsibolsi sajtónak, miközben Görögországban migráns....... öö menekültek 10 ezrei váltak hajléktalanokká, egy szerencsétlen "baleset" miatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!