Titokban avatták elnökké Lukasenkát

2020. szeptember 23. 12:27

Aljakszandr Lukasenka egy előre be nem jelentett ceremónián lett belarusz elnök – közölte az Euronews.

2020. szeptember 23. 12:27
null

A Belta állami hírügynökség arról számolt be, hogy a szerdai ünnepségre Minszkben került sor, ahol több száz kormánytisztviselő volt jelen. A hivatalos eredmények szerint Lukasenka a szavazatok 80 százalékát kapta a választásokon. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálta a választásokat követő tüntetések elleni erőszakos rendőri fellépést.

Az állami médium Telegram-beszámolójának bejegyzése szerint az avatóünnepségre 10:30-tól zajlott Minszk központjában, a Függetlenség Palotájában. „Aljakszandr Lukasenka az Alkotmányra téve jobb kezét, fehérorosz nyelven tette le az esküt” – fogalmaztak. A Tut.by hírportál szerint a szerdai szertartásról több miniszternek sem volt tudomása, és nem kapott rá meghívót Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövet sem. Az előző, 2015-ös eskütételi szertartáson mintegy ezer vendég volt jelen: a kormánytagok, a parlamenti képviselők és külföldi vendégek. Az utóbbiak között jelen volt Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt vezetője és Leonyid Kucsma volt ukrán elnök.

Az avatóünnepség részeként Lukasenka esküt tett arra, hogy a belarusz népet szolgálja, tiszteletben tartja és megvédi az állampolgárok jogait és szabadságát. Lukasenka autókaravánja 10 órakor érkezett az elnöki rezidenciára, ahol Lukasenka hivatalosan átvette az elnöki posztot – közölték. Franak Viačorka újságíró a Twitteren közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a belváros felét bezárták a tiltakozások elkerülése érdekében.

Kép forrása: MTI/AP/TUT.by

 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. szeptember 23. 19:14
Németország, Szlovákia, Lettország, Litvánia és Észtország kormánya nem hajlandó elismerni Fehéroroszország elnökeként a pojácát.
Robur
2020. szeptember 23. 17:54
Fosik a patkány.
Anonymtalan
2020. szeptember 23. 15:33
A dislike-olót kérem, hogy közölje velem a sikeres orbanofóbiát kezelő terápia receptjét! :P
neociprióta
2020. szeptember 23. 14:38
még egy szemét disznó a putleri állatkertből...LOL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!