Román választás: a két nagy párt támogatásával „indul” egy halott polgármester a mandátumért

2020. szeptember 24. 07:32

Ion Aliman – az elhunyt polgármester – neve ott lesz a szavazólapokon.

2020. szeptember 24. 07:32
null

Újabb egészen elképesztő történetről számol be a Főtér. A helyi választások előtt pár nappal ugyanis koronavírus-fertőzés szövődményeiben. elhunyt az Olt megyei Deveselun polgármestere. A település azért is fontos, mert itt található az oroszok által nem nagyon kedvelt NATO-rakétavédelmi pajzs egyik legfontosabb eleme.”

Ion Aliman – az elhunyt polgármester – neve ott lesz a szavazólapokon, tehát nyugodtan szavazhatnak rá, ráadásul a két nagy párt Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is őt szemelte ki jelöltjének. És úgy tűnik,

Aliman halála után is azt szorgalmazzák a szavazóknál, hogy a lakosok válasszák az eddigi polgármestert.

„Aliman először 2012-ben nyerte meg a polgármester-választást, akkor még az azóta nyomtalanul felszívódott Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben. Nem sokkal később aztán átiratkozott a térségben hagyományosan erős PSD-be, és 2016-ban már ennek a pártnak a színeiben nyert választást. A beszámolók szerint jó polgármester volt, az emberek kedvelték, a település fejlődésnek indult az irányítása alatt. Nem véletlen, hogy a jelenleg kisebbségben kormányzó, de a felmérések szerint legnépszerűbb PNL is le akart csapni rá” – ismerteti a Főtér az ügy hátterét, amely ezután furcsa fordulatot vett: Aliman ugyanis kötélnek állt, hogy most vasárnap már a liberálisok jelöltjeként induljon harcba az újabb mandátumért.

Csakhogy – nem tudni, miért – a városvezető végül nem tartotta magát a megállapodáshoz, ismét a PSD színeiben iratkozott be a  küzdelembe. A váratlan fordulat nyomán így a PNL jelölt nélkül maradt. Most, Aliman halálával viszont a PSD is. De, mint fent írtuk 

Aliman neve ott maradt a szavazólapokon – a riválisok óvása ellenére is.

Az életben maradt indulók szerint ez a PNL és a PSD érdeke is, és azon ügyködnek, hogy az emberek meg is szavazzák a sikeres, de elhunyt jelöltet. Ezzel ugyanis – mivel objektív okok miatt az esetlegesen győztes jelölt a település irányítását már nem folytathatja – új választást írnának ki. Amelyre már mindkét párt saját – és ami még fontosabb: élő – jelöltet állíthat – zárja cikkét a Főtér.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. szeptember 24. 14:48
Csauseszku büszke lenne rájuk...
trma
2020. szeptember 24. 09:44
"Az életben maradt indulók szerint" Mindjárt besírok :) A lényeg, hogy ha átveszik a gender ideológiát, akkor őket jogállamnak fogják tekinteni.
cutcopy
2020. szeptember 24. 09:27
Nagyon kirekesztő lenne ha úgy módosítanák a választási törvényt, hogy halott ne indulhasson..?
tigristank
2020. szeptember 24. 08:04
Ezek a románok már semmivel sem tudnak meglepni.... Ja, de!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!