Franciaországban továbbra is tízezer fölött a napi esetszám

2020. szeptember 27. 22:09

Drasztikus intézkedéseket sürgetnek szakemberek.

2020. szeptember 27. 22:09

Franciaországban az elmúlt 24 órában 11 ezer 123 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ami arra utal, hogy a Covid-19 fertőzés intenzíven terjed az országban – közölte vasárnap este az egészségügyi minisztérium.

A napi esetszám több mint egy hete 10 ezer fölött van, csütörtökön 16 ezer 96-tal meg is dőlt a rekord. A járvány kezdete óta vasárnap 538 ezer 569-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya napról napra nő, vasárnap 7,4 százalék volt. A Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában 27-en hunytak el, a halottak száma 31 727-re nőtt.

Kórházba az elmúlt héten 4203-an kerültek, 43 százalékkal többen mint az előző héten, közülük 786-an intenzív osztályra, ami pedig 40 százalékkal több mint szeptember közepén.   

Az egészségügyi hatóságok 1230 járványgócot tartanak nyilván, számuk 47-tel nőtt az elmúlt 24 órában. A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken és a középiskolákban alakul ki, megelőzve a munkahelyeket és az egészségügyi intézményeket, és 238 idősotthonban is vannak fertőzöttek. Miközben a szórakozóhely- és bártulajdonosok tüntettek Párizsban a járványügyi korlátozások őket érintő szigorítása ellen, azonnali hatályú „drasztikus intézkedéseket” szorgalmazott hét neves infektológus a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásában annak érdekében, hogy Franciaország elkerüljön „egy olyan második hullámot, amelyet a kórházaknak és az intenzív osztályoknak jóval nehezebb lesz kezelniük, mint a tavasszal az első hullámot”. „Erős járványellenes intézkedések nélkül az intenzív osztályokra kerülő betegek napi száma egy hónap múlva 650 körül lesz, amely a legmagasabb szám volt az első hullám idején, és 1200-ra fog emelkedni november közepére” – figyelmeztettek a szakértők.   

Spanyolország, Izrael, Nagy-Britannia, Olaszország az elmúlt két hétben olyan intézkedéseket léptetett életbe, amely egyes helyeken a karantént jelenti. Az egészségügyi helyzet Franciaországban nem különbözik az ezen országban tapasztalhatótól” – írták a szakemberek. Az orvoscsoport szerint a kormány által eddig bejelentett korlátozások mellett „mindenhol és állandó jelleggel” szigorú maszkviselésre van szükség, s amennyiben ez nem megoldható, fel kell függeszteni minden tevékenységet.    „A bároknak és az éttermeknek szigorúan be kell tartaniuk a kormány által elrendelt nyitva tartási időt, és szigorúan alkalmazni kell az egészségügyi előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés), a maszkot állandó jelleggel viselni kell, amely alól csak a tényleges fogyasztás lehet kivétel” – tették hozzá.   

A szakemberek szerint amennyiben a franciák 2-3 hétig betartják ezeket a szabályokat, a járvány erőssége a június szintre csökkenthető.

A francia Esther Duflo és indiai férje, Abhijt Banerjee, Nobel-díjas közgazdászok eközben egy megelőző, legalább húsznapos általános karantént tartanának szükségesnek az év végi ünnepek előtt a Le Monde című napilapban közzétett írásukban. A kormány egyelőre kizárta egy újabb karantén lehetőségét, de csütörtökön szigorította a nagyvárosokban a járványügyi intézkedéseket, köztük Párizsban is, ahol hétfőtől kezdve, legalább két hétig, este 10 órakor be kell zárniuk a kávéházaknak és a bároknak. A második legnagyobb városban, Marseille-ben és a tőle harminc kilométerre található Aix-en-Provence-ban pedig a következő hét hétben egyáltalán nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2020. szeptember 28. 08:40
az elmúlt 24 órában 11 ezer 123 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ami arra utal, hogy ... ... ... ...hogy legalább napi 12e tesztet csinálnak naponta. nem legfeljebb 12 ezret, mint nálunk, hanem legalább.
Da Vinci
2020. szeptember 28. 06:29
Micron-Macron liberális országa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!