Belarusz jogvédők több száz bizonyítékot gyűjtöttek össze a kínzásokról

2020. szeptember 18. 15:03

Folyik a bizonyítékok rendszerezése és azok alapján egy jelentés elkészítése.

2020. szeptember 18. 15:03

A Vjaszna jogvédő szervezet adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre „erkölcsi és lélektani nyomást” gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást. Jogvédők szerint számos városban a békés tüntetőkre belügyi különleges alakulatok (OMON) emberei támadtak, aránytalan mértékben használtak rendőri eszközöket és fegyvereket az állampolgárokat őrizetbevételekor, a rabszállító járművekben, a rendőrsökön és fogdákban bántalmazták a tüntetőket. Jogvédők rámutattak arra, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás napján 180 újságírót vettek őrizetbe, közülük 21-et letartóztattak. A jogvédő központ nem kevesebb mint 40 olyan esetet rögzített, amikor külföldi sajtóorgánumoknak dolgozó újságírókat vettek őrizetbe.

A jogvédők csupán az augusztus 12-től 20-ig tartó időszakban a kínzások és durva bánásmód néhány száz kárvallottjától szereztek bizonyítékokat, amelyeket fényképekkel és videófelvételekkel támasztanak alá. Több mint száz sérült nyilatkozatát rögzítették. Korábban a fehérorosz jogvédők a 47 egykori őrizetbe vett ember érdekében fordultak az ENSZ kínzás elleni bizottságához a kegyetlen és megalázó bánásmód miatt. Fehéroroszországban pénteken Zsodino településen kiszabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja, aki egyben a Minszki Traktorgyár (MTZ) sztrájkbizottságának elnöke. A hírt pénteken megerősítette Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának sajtószolgálata.

Cihanouszkaja párbeszédet szorgalmaz, az állam szerint önhitt az Európai Parlament

A Koordinációs Tanács oltalmazására szólította fel pénteken a fehérorosz állampolgárokat Paval Latuska a testület elnökségi tagja egy videófelvételen. A külföldön tartózkodó Latuska felhívásában maximális támogatást kért testületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél több ember támogatja a tanácsot, annál nehezebbé válik az államnak megkerülni. Ugyanezen a felvételen Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott volt ellenzéki elnökjelölt újból arra szólította a hatalmon lévőket, hogy folytassanak párbeszédet az ellenzékkel. Mint mondta, súlyos politikai válságban van az ország, az egyetlen kiutat a párbeszéd jelenti – tette hozzá.

Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke politikai önhittségnek nevezte pénteken azt a határozatot, amelyet az Európai Parlament (EP) előző nap hozott Fehéroroszországgal kapcsolatban. A politikus szerint a határozat a csökönyösség, a részrehajlás és a politikai önhittség kirívó példája. Úgy vélekedett, hogy a mérlegelt és átgondolt cselekedetek, a bizalom erősítésének és a kölcsönös egyetértésnek helyét a banalitás vette át. Szerinte ez az irányzat azt a rendszerválságot tükrözi, amely eluralkodott az európai intézményeken. Az EP csütörtöki határozatában elítélte a fehérorosz hatóságokat, és támogatásáról biztosította az ellenzéket, valamint a képviselők szankciók bevezetését sürgették Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, állami erőszakszervezetével, illetve a fehérorosz hatóságoknak támogatást nyújtó Oroszországgal szemben.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2020. szeptember 18. 17:19
Vége van, kifújt, vegyétek már észre. Putyin meg üdvözöl mindenkit.
Kristály
2020. szeptember 18. 16:11
Ha otthon vacsizott volna nem tórtémik semmi.
civis72
2020. szeptember 18. 15:27
ilyenek , hogy meghúzták a haját...vagy nem kapott kóser menüt az előzetesben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!