Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Ezrek menekülnek az iszlamista felkelés elől Mozambikból

2020. szeptember 02. 18:04

A mozambiki hadsereg a minap közölte, hogy harcot folytat az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető iszlamisa milicistákkal, akik ostrom alá vettek egy kulcsfontosságú kikötőt a tartományban.

2020. szeptember 02. 18:04
null

Ezrek menekülnek a Mozambik északi részén dúló iszlamista felkelés elől – közölte szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely arra is figyelmeztetett, hogy a népességvándorlás nyomán nő a koronavírus-fertőzés veszélye.

Fokozódtak a városok és falvak elleni támadások az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban, aminek következtében ezrek kényszerültek a tartományi székhelyre (Pemba) menekülni gyalog, hajón vagy közúton” – áll az ICRC közleményében. A mozambiki hadsereg a minap közölte, hogy harcot folytat az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető iszlamisa milicistákkal, akik ostrom alá vettek egy kulcsfontosságú kikötőt a tartományban. Raoul Bittel, az ICRC pembai műveletekért felelős vezetője szerint a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek ezt az életveszélyes fenyegetést a koronavírus-fertőzés kockázatára „cserélik”.

Bár a koronavírus okozta járvány Mozambikban továbbra sem súlyos, az ICRC szerint a tömeges vándorlás ronthat a helyzeten. A vöröskereszt szerint a menekülők legtöbbje családtagoknál vagy távolabbi rokonoknál lel menedékre, így viszont nő a háztartásokban a zsúfoltság, és ez kedvez a koronavírus terjedésének, mivel a közösségen belül távolságtartás lehetetlenné válik. Az említett, földgázban gazdag tartományban 2017 októbere óta tart az iszlamista felkelés. A helyi dzsihadista csoport tavaly hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A lázadásban százak haltak meg, sebesültek meg vagy tűntek el, és már eddig is százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására az ICRC szerint.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2020. szeptember 02. 21:16
Az eu szívélyesen fogadja majd őket...
sozlib_abschaum
2020. szeptember 02. 19:31
Willkommen in Deutschistan!
bispora
2020. szeptember 02. 19:19
Fogadják be őket a rohingyák...
kisgul
2020. szeptember 02. 19:10
Ajrópa tárt karokkal várja őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!