Belarusz válság: Az ellenzék feltételekkel kész a párbeszédre

2020. szeptember 15. 17:33

Paval Latuska szerint Lukasenka „nem fog belemenni” a feltételekbe.

2020. szeptember 15. 17:33

Paval Latuska, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja egy keddi televíziós műsorban lehetségesnek tartotta a párbeszédet a fehérorosz hatóságokkal, ha újraszámolják az augusztus 9-i elnökválasztás szavazatait, és kivizsgálják a voksolást követő tiltakozásokon a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

„Amennyiben új központi választási bizottságot választanak, amely ismételten kielemzi a választás összes eredményét, független szavazatszámlálást folytat le, felméri a jelenlegi törvényhozás jogsértéseit, továbbá a hatalom eljárásokat indít, kivizsgálja és felelősségre vonja a tömeges erőszakcselekményekben vétkeseket, felhagy azzal, hogy csak azért vesz őrizetbe embereket, mert kimennek a tüntetésekre, és elengedi az összes politikai foglyot, akkor lehetséges, hogy én, Paval Latuska, látok lehetőséget a párbeszédre” – mondta kedden a fehérorosz Koordinációs Tanács elnökségi tagja a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna Idővel kiderül (Vremja pokazset) című műsorában.

Latuska mindazonáltal meggyőződését fejezte ki, hogy

Az ellenzéki vezető emellett kijelentette azt is, hogy nem állnak rendelkezésre sem a hatóságok, sem a média számára olyan információk, amelyek szerint békés tüntetők szervezetten erőszakcselekményeket követtek el. A fehérorosz államfő korábban visszautasította annak lehetőségét, hogy párbeszédet folytasson az ellenzéki képviselőkkel, kijelentve, hogy csakis a munkáskollektívákkal hajlandó tárgyalni.

Az augusztus 9-i elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. A belügyminisztérium napi rendszerességgel ad tájékoztatást több tucat előállított tüntetőről, és törvényes eljárások megindításáról. Számos ellenzéki vezető külföldre menekült hatósági kényszerből vagy saját elhatározásából.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!