Az Egyesült Államok szankciós politikájának kudarcára számít az iráni elnök

2020. szeptember 20. 17:01

Televíziós beszédében Haszan Róháni arról számolt be, hogy a nemzetközi közösség negatívan reagált az amerikai kezdeményezésre.

2020. szeptember 20. 17:01

Kudarc vár az Egyesült Államokra az Iránnal szembeni ENSZ-szankciók tervezett visszaállításának ügyében – jelentette ki az iszlám köztársaság elnöke vasárnap. Televíziós beszédében Haszan Róháni arról számolt be, hogy a nemzetközi közösség negatívan reagált az amerikai kezdeményezésre. „Soha nem fogunk behódolni az amerikai nyomásnak, megsemmisítő választ fogunk adni Amerika zaklatására” – hangsúlyozta.

Washington bejelentette vasárnap, hogy visszaállította Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel a 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásban, mert szerinte Teherán megszegte kötelezettségeit. Számos ország máris elutasította ezen egyoldalú lépést, rámutatva, hogy az Egyesült Államok 2018-ban felmondta a szerződést, így már nem indíthatja el a szankció-visszaállítási mechanizmust. Mások között közleményt adott ki a brit, a francia és a német külügyminiszter, valamint Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, amelyben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak nincs joga visszaállítani az ENSZ-szankciókat Iránnal szemben, miután két évvel ezelőtt felmondta az atomalkut. „Fáradhatatlanul dolgoztunk a nukleáris megállapodás fenntartása érdekében, és továbbra is így fogunk tenni” – írták.

Az orosz külügyminisztérium is elítélte az egyoldalú amerikai bejelentést az ENSZ-szankciók újból érvényességéről, mondván, hogy a washingtoni állítások minden jogi alapot nélkülöznek. „Az Egyesült Államok illegitim kezdeményezéseinek és lépéseinek jellegüknél fogva nem lehet a többi országra nézve nemzetközi jogi érvénye.” Washington magatartása „súlyos csapást mért az ENSZ Biztonsági Tanácsának tekintélyére”, és nyíltan megmutatta, hogy „semmibe veszi annak döntéseit és az egész nemzetközi közösséget” – olvasható a közleményben. A washingtoni bejelentést követően történelmi mélypontra süllyedt az iráni riál értéke az amerikai dollárral szemben.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. szeptember 20. 18:31
Persze, lehet az USA szankciói ellenére is élni... -mint pl Kubában- csak az a kérdés, hogy érdemes-e...
Tóth Zoltán
2020. szeptember 20. 17:52
Nyugodtan lehet készülődni eg közeljövőbeli Irán ellenei katonai intervencióra, Trumppal, vagy nélküle (már részletkérdés)! Mindazonáltal ne feledjük, kedves nertársok, legyünk büszkék reá: mi is támogattuk a "zsebatomerőmű-programunk" révén az iráni atomfegyverkezést - csak nehogy a sírba üldözzön minket ezért a hála! (Kommentjeim itt: https://magyarnarancs.hu/publicisztika/most-kell-elkezdeni-beszelni-joe-bidennel-130720 + https://hvg.hu/vilag/20190801_Washington_szankciokkal_sujtotta_az_irani_kulugyminisztert#article-comments. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!