A belarusz ellenzék polgári engedetlenségre szólított fel

2020. szeptember 23. 14:12

Válaszul Lukasenka eskütételére.

2020. szeptember 23. 14:12

Azonnali polgári engedetlenségre szólított fel szerdán a fehérorosz ellenzék válaszul arra, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök letette a hivatali esküt, dacára az ellene hetek óta tartó tiltakozásoknak. A rendszer bírálói azt állítják, hogy elcsalták az augusztus 9-i elnökválasztás eredményét.

Lukasenkát szerdán beiktatták immár hatodik elnöki mandátumába, teljesen váratlanul, előzőleg be nem jelentett szertartás keretében – számolt be a BelTa helyi állami hírügynökség. Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja a közösségi hálón azt írta, hogy ő és szövetségesei soha nem fogják elismerni, ahogy fogalmazott, „Lukasenka elcsalt választási győzelmét”. Az elnöki beiktatást amúgy különleges műveletnek minősítette az ellenzéki politikus, aki új elnökválasztás megtartását követelte. A lakossághoz fordulva hozzátette: „Felszólítunk mindenkit, hogy azonnal kezdjen polgári engedetlenségi kampányba”.

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter az elnöki beiktatást bohózatnak nevezte. Egyben megismételte országa álláspontját, hogy nem ismerik el Lukasenkát törvényesen megválasztott államfőnek.

(MTI)

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2020. szeptember 23. 14:22
Elcsalt, mi? 80% Ember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!