Várhelyi Olivér Minszkbe utazna, hogy a helyszínen tájékozódjon

2020. augusztus 15. 19:21

Az uniós biztos szerint a fehérorosz választást nem lehet „szabadnak és tisztességesnek” minősíteni.

2020. augusztus 15. 19:21

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa a Szabad Európa Rádiónak adott interjújában kijelentette: készen áll arra, hogy az unió képviseletében Minszkbe utazzon információgyűjtés céljából.

Várhelyi elmondta: bármikor kész kiutazni, amint megbízzák ezzel, és Josep Borrell-lel, az EU külügyi főképviselőjével egyeztetne a részletekről. A vitatott választás óta egyetlen magas szintű uniós politikus nem látogatott Minszkbe.

A biztos a SZER-nek azt is elmondta: a választást nem lehet „szabadnak és tisztességesnek” minősíteni. Szerinte a helyszínen kell tájékozódni, de nagy a valószínűsége, hogy a választások megismétlésére szólítják majd fel Fehéroroszországot. Várhelyi hozzátette: kapcsolatban van a Lukasenka-kormányzat tisztségviselőivel, akiknek elmondta: felül kell emelkedni a kormány és az ellenzék konfliktusán, és közösen kell dűlőre jutni abban a kérdésben, hogyan tovább a választás után. Várhelyi szerint az uniós miniszterek a hónap végén dönthetnek az esetleges szankciókról.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Suncus
2020. augusztus 16. 20:03
Nem kellene inkább a cui prodest elv alapján körbejárni az eseményeket? Kinek jó ha Lukasenkát leveszik a sakktábláról? Az Egyesült Államoknak, akik támaszpontjaikat az orosz határig tolnák.
atila68
2020. augusztus 16. 14:13
2006.10.23
istvanpeter
2020. augusztus 16. 11:17
Egyáltalán nincsen bizonyíték arra, hogy meghamisították a választás eredményét. Sőt Lukasenka elnök megakadályozta a rabló privatizációt és a gyarmatosítást, az országban viszonylag stabilitás van és némi fejlődés, s mindezért a többség az Elnököt támogatja.
misi53
2020. augusztus 16. 07:09
Senki sem szereti Lukot , de a stabilitás mindennél fontosabb !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!