Repülővel szállítják az orvosi oxigént Bolíviában a tüntetők úttorlaszai miatt

2020. augusztus 05. 18:25

A La Paz-i kabinet ugyanakkor azzal vádolja a baloldali aktivistákat, hogy tevékenységükkel késleltetik, illetve megakadályozzák a fontos egészségügyi eszközök szállítását.

2020. augusztus 05. 18:25

Repülővel szállítják a koronavírussal megfertőződött pácinesek kezeléséhez szükséges orvosi oxigént három bolíviai városba a tüntetők úttorlaszai miatt – közölte szerdán a bolíviai védelmi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a légihídon keresztül 400 oxigénpalackot szállítottak La Pazba, Cochabambába és Oruruba. A La Razón című helyi lap szerint az ország hat megyéjében 75 úttorlasz emeltek a tüntetők.

A külföldre menekült Evo Morales volt elnök híveiből álló baloldali ellenzék a szeptember 6-ra kitűzött választások megtartását követeli. Korábban ugyanis a választási ügyekben illetékes bíróság úgy határozott, hogy a járvány miatt október 18-ra halasztja a voksolást. A tüntetők nem értenek egyet Jeanine Anez ideiglenes elnök konzervatív kormányával, hogy a járványra hivatkozva határozatlan időre el akarja halasztani a voksolást.

A La Paz-i kabinet ugyanakkor azzal vádolja a baloldali aktivistákat, hogy tevékenységükkel késleltetik, illetve megakadályozzák a fontos egészségügyi eszközök szállítását. Bolívia Latin-Amerikának a járvány által egyik leginkább sújtott államai közé tartozik, ahol eddig 83 ezer 361 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3320-an meghaltak a kórban. A járvány az ország kormányát sem kímélte, Anez kabinetjének 16 tagja fertőződött meg a koronavírussal. Moralest az év elején eltiltották az indulástól azzal az indokkal, hogy a tavaly megbuktatott és jelenleg Argentínában tartózkodó politikus nem rendelkezik állandó lakhellyel az országban.

Moralest hazájában terrorizmussal vádolják. A 2006-ban hatalomra került politikus tavaly novemberben lemondott, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete azzal vádolta őt, hogy csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. augusztus 05. 20:56
A CIA megbuktatta Moralest, a nép hagyta - akkor most egyék is meg, amit főztek!
Leo3
2020. augusztus 05. 19:35
Mindenütt a balosok és azok származékai keverik a szart a világon.
nempolitizálok
2020. augusztus 05. 19:05
Miért nem tankkal? Az olcsóbb és átmegy a torlaszon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!