Belarusz aktivista: Az ellenzék nem akar szakítani Moszkvával

2020. augusztus 18. 10:45

A Litvániába menekült belarusz ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik harcostársa szerint a két ország közötti összes egyezményt be kell tartani. 

2020. augusztus 18. 10:45

A fehérorosz ellenzék nem akar szakítani Moszkvával – hangsúlyozta Marija Kalesznyikava, a Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik harcostársa kedden. Oroszország fontos partner, és az ellenzéki érti és értékeli ezt – írta Kalesznyikava Alekszej Venegyiktovnak, az Eho Moszkvi nevű orosz kormánykritikus rádióadó főszerkesztőjének. Leszögezte: a fehérorosz ellenzék azon a véleményen van, hogy a két ország közötti összes egyezményt be kell tartani. Kalesznyikava rámutatott, hogy rendszeres a feszültség és a konfliktus Minszk és Moszkva között.

„Ez egyértelműen megmutatja, hogy a hivatalban lévő fehérorosz elnök nincs abban a helyzetben, hogy megbirkózzon a feladattal” – írta a politikus Venegyiktovnak, aki a Telegram közösségi oldalon megosztotta a szöveget. Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. Vasárnap az ország posztszovjet történetének legjelentősebb tiltakozása zajlott, amelyen egyes becslések szerint 200 ezren vettek részt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Az elégedetlenség egyre szélesebb rétegeket ér el: rendőrök, az állami szféra alkalmazottjai és az ország szlovákiai nagykövete is kiállt a változást követelők mellett.

Lukasenka egy vasárnapi gyűlésen jelezte: nem hajlandó „külföldi parancsra” új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Az elnök tagadta, hogy csalással szerezte meg hatodik mandátumát, és az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért.

(MTI)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2020. augusztus 18. 15:05
Szerintem jelenleg a legutolsó szempont, hogy Belarusz mit akar. Majd a bábái megalkusznak felette...
Horst_Tappert
2020. augusztus 18. 13:08
"A fehérorosz ellenzék nem akar szakítani Moszkvával" Kíváncsi vagyok, mikor kezd el a Nomentum, kariferi, meg az egész haladó baloldal tiltakozni a diktatórikus fehérorosz ellenzék ellen, akik megbontják egy nyugodt, kiegyensúlyozott országban a békét és a normális hétköznapokat...
szekuIa
2020. augusztus 18. 12:54
Ezt a hazugságot nem veszi be a medve.
istvanpeter
2020. augusztus 18. 12:52
Semmi másról nincsen itten szó, mint Beloruszija gyarmatosításáról és kifosztásáról, ugyan úgy, ahogyan Ukrajnával is történt. Egyébként az ukrajnai lakosság életszínvonala a felére csökkent. Különben végül is, minden választásra rá lehet mondani, hogy elcsalták, de a valóságban a nagy többség az Elnököt támogatta, aki stabilizálta az országot és egy szolid fejlődést is biztosított.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!