Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Spitzbergákon

2020. augusztus 28. 09:52

Ez volt a hatodik haláleset 50 év alatt.

2020. augusztus 28. 09:52
null

Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Norvégiához tartozó jeges-tengeri Svalbard-szigeteken (Spitzbergákon), ahol ez volt a hatodik halálos kimenetelű jegesmedve-támadás az elmúlt fél évszázadban. A tragédia péntekre virradóra, hajnali 4 órakor történt egy kempingben a szigetcsoport székhelye, Longyearbyen közelében. Az áldozat egy férfi, akinek állampolgársága egyelőre nem ismert – közölték a helyi hatóságok.

Más kempingezők lövéseket adtak le a ragadozóra, amelyet később holtan találtak a longyearbyeni repülőtér parkolójában. A Norvégia és az Északi-sark között félúton fekvő szigetcsoporton mindenkinek ajánlott a fegyverviselés, aki elhagyja a városokat. Egy 2015-ös számlálás alkalmával 1000 körülire tették a Spitzbergákon élő jegesmedvék számát, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak.

Ez a hatodik halálos jegesmedve-támadás a sarkkörön túli szigetcsoporton 1971 óta. Legutóbb 2011-ben történt hasonló haláleset, amikor egy 17 éves brit diák vesztette életét és négy másik sebesült meg medvetámadásban egy iskolai kirándulás alkalmával. Szakértők szerint a főleg fókákkal táplálkozó jegesmedvék természetes vadászterületét jelentő jégtáblák olvadása készteti a települések megközelítésére a táplálékot kereső sarkvidéki ragadozókat. A lakott területek közelében ólálkodó vadállatokat általában visszakergetik a vadonba vagy helikopterrek viszik vissza őket a jégmezőkre.

(MTI)

(Képünk illusztráció)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. augusztus 28. 22:37
Mikor a húgom a Spitzbergákon járt, a kezébe basztak egy vadászpuskát. Kérdezte, hogy minek. Azt mondták, hogy ha jegesmedvét lát, akkor lőjön. De még így se garantált, hogy életben marad. Mert ezek annyira durvák. Mondjuk nálunk biztosan azt mondanák, hogy az az ő életterük, milyen jó, hogy szaporodnak, minek ment oda. (Lásd: medve, farkas, aranysakál, faszom. Mindegy, csak ne ember legyen, mert azt utálják a természetvédők.)
Akitlosz
2020. augusztus 28. 21:41
Miért kell az embereknek még az északi sark is élőhelynek meg kempingezni? Még ezen a Spitzbergákon is 3 ember jut minden jegesmedvére, feltéve, ha tényleg él ott 1000 jegesmedve.
békalepcse
2020. augusztus 28. 17:52
Nem tudom, itt senki nem olvassa el a cikket, amit kommentel? A britt diák az 2011 ben lett áldozat és nem most! A mostani áldozatról nem hoztak idáig nyilvánosságra csak a nemét.
annamanna
2020. augusztus 28. 17:40
És azért volt már pár túlpörgés az emberi történelemben, amiből nagyon is egészséges volt visszavenni, mert semmi teteje nem volt annak, amibe belemerültek a közösségek. Pl Sodomában és Gomorában az orgiasztikus szex, de kicsit hasonló mondható el a polinéz szigetekről is. Orrba-szájba, egészen megdöbbentő, amit olvastam (sajnos a link már nem elérhető). Rómában a zabálásba fulladás, amikor már azért hánynak a népek, hogy újra ehessenek. Na és persze ott is orgia, orrvérzésig. Gladiátorjátékok, mert már csak az érdekes, ha a "meccs" végén valaki meghal. Öncélú háborúskodások (pl egy favödörért: https://hu.stt-kharisma.org/article/1423956/ ) Állatok értelmetlen mészárlása, tömeges levadászása: pl még ma is: http://sosefeledd.hu/tobb-szazezer-allatot-gyilkoltak-meg-a-legnagyobb-ritualis-fesztivalon-nepalban-18/ Szoci időkben a dohányzás, piálás és az abortusz (már kezdenek visszaszorulni). Manapság az utazás szabadult el féktelenül. Vagy a filmek, ahol a látvány egyre szédítőbb. A sportesemények, koncertek egyre nagyszabásúbbak. A sportteljesítményt gyorsan felfelé srófolják. Ami tegnap elég volt, ma már kevés. Utazási és sporttéboly egyben: Rutin nélkül és idősen is fel lehet jutni a Mount Everestre https://index.hu/sport/extremsport/2020/08/27/mount_everest_sikeresebb_maszas_dupla/ Nagyon sok tekintetben el lehet veszteni a józan mércét, túlpörögni, túl sok élményt behabzsolni, de ettől semmi sem lesz jobb, mert közben nagyon sok szükséges élmény meg pont hogy elmarad. Persze valahol az is érthető, hogy mindig pont az szabadul el a leginkább, ami a legkorszerűbb, ami a legújabb technikai csoda. Az emberek szeretnének az unalomtól és szürkeségtől megszabadulni, de sokszor csak a függőség unalma várja őket. Az unalomtól inkább megvéd az, ha az ember nagyon sokféle dolgot csinál, mint az, ha valamit túlzásig pörget. Túltoltuk Béláim! https://www.youtube.com/watch?v=I9Q7jG_gWe8 "A kevesebb is pont elég... a szappan pedig olcsóbb, mint a gyógyszer" - Üzenetek magunknak a karanténon túlra "A karantén legfontosabb tanulságai a következők: - NINCS SZÜKSÉGED ennyi felesleges vacakra!" "nem feltétlenül elkölteni minden pénzt újabb projektekre, újabb növekedésre, hanem megtartani az egyensúlyt biztonság és az újdonság között." https://wmn.hu/wmn-otthn/52710-a-kevesebb-is-pont-eleg-a-szappan-pedig-olcsobb-mint-a-gyogyszer--uzenetek-magunknak-a-karantenon-tulra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!