Greenpeace-aktivisták másztak fel egy olajkitermelő platformra Dánia partjainál

2020. augusztus 18. 12:11

Az aktivisták a dán területi vizeken folyó olaj- és földgáz-kitermelés ellen tiltakoztak.

2020. augusztus 18. 12:11
null

Le kellett állítani a kitermelést kedden a Total francia olajvállalat egyik északi-tengeri platformján, miután a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet négy aktivistája felmászott a létesítményre. Az aktivisták azért úsztak be egy hajóról 500 métert és másztak fel a személyzet nélkül működő Dan Bravo nevű platformra 210 kilométerre nyugatra Dánia partjaitól, hogy tiltakozzanak a dán területi vizeken folyó olaj- és földgáz-kitermelés ellen – közölte a Greenpeace.

A Total szóvivője elmondta, biztonsági okokból átmenetileg felfüggesztették a munkát a távirányítással működő platformon, amelyen napi 5500 hordónyi olaj kitermelése zajlik. A dán rendőrség arról tájékoztatott, hogy tudnak az incidensről, de nem avatkoznak közbe, amíg a platformot működtető vállalat azt kifejezetten nem kéri. Az akcióban részt vevő egyik aktivista úgy nyilatkozott, hogy a Dan Bravo elfoglalásával tudatni akarták a dán vezetőkkel: ha nem elég bátrak ahhoz, hogy betiltsák az új olaj- és földgázmezők utáni kutatást Dániában, akkor soha nem lesznek azok a „zöld úttörők”, akiknek próbálják beállítani magukat.

Dániának van a világon az egyik legambiciózusabb klímavédelmi terve, de a kormány egyúttal fontolgatja azt is, hogy folytatja a már korábban bejelentett olaj- és gázkitermelési projektet az Északi-tengeren. A jelenlegi tervek szerint Dánia 2050-re karbonsemlegessé válna, így az Északi-tenger Dániához tartozó területén elvileg csak eddig az időpontig folyna olajkitermelés. Viszont ha újabb olaj- és gázmezőket fedeznek fel, és kitermelésükre kiadják az engedélyeket, akkor a kitermelés akár 2050 után is folytatódhatna.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2020. augusztus 18. 18:27
Az aktivistákon, valamint a Greenpeacen be kell hajtani az okozott kárt. Továbbá a magántulajdon megsértése miatt az ottani törvényeknek megfelelően le kell őket sittelni.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 18. 16:09
Szúnyoglárvák!
Karbantartó9
2020. augusztus 18. 15:41
Drága olajfúrók, hát segítek én: amikor a mászás végén a peremre érnek már fél testtel, akkor úgy a talpatokkal mell magasságában egy erőteljes taszajtással zuttyantsátok vissza őket a vízbe!
Gyéressy Károly
2020. augusztus 18. 15:30
Mindet bele a tengerbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!