Fehéroroszország: Szabadon engednek minden őrizetbe vett tüntetőt

2020. augusztus 14. 07:11

Zsúfolt cellákban töltötték fogságukat és bántalmazásokra is panaszkodtak.

2020. augusztus 14. 07:11
null

A fehérorosz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe – jelentette péntekre virradó éjjel Minszkből a TASZSZ orosz hírügynökség. A tut.by internetes hírportál közlése szerint a főváros Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

Barátok és hozzátartozók százai érkeztek az éjjel az Okresztina utcai fogházhoz, hogy élelemmel, vízzel és takarókkal várják szabadon engedett szeretteiket. Az elengedett tüntetők egy része a Reuters hírügynökség szerint arról beszélt, hogy zsúfolt cellákban töltötték fogságukat és bántalmazásokra is panaszkodtak. Jurij Karajev belügyminiszter előzőleg, este az ONT helyi televíziónak nyilatkozva óva intett „bármilyen forradalomtól vagy felfordulástól, amely az emberek életkörülményeinek romlását eredményezné a gazdaság leállásával”. A miniszter elítélte a hatóság emberei ellen az elmúlt napokban elkövetett állítólagos támadásokat, ugyanakkor bocsánatot kért a hatósági fellépések során ártatlanul megsérült emberektől.

Fehéroroszországban csütörtökön már ötödszörre vonultak utcára az emberek a vasárnapi elnökválasztás óta, amelyen az előzetes eredmények szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,08 százalékával győzött. Az ellenzék kétségbe vonta a választás tisztaságát és országszerte tüntetéseket, sztrájkokat szervezett.

A hatóságok híradások szerint brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, és országszerte mintegy 6700 embert vettek őrizetbe, két tüntető pedig életét vesztette. Csütörtökön ismét emberek ezrei alkottak élőláncot, és vonultak Minszk utcáin. Az este folyamán békés tüntetést rendeztek a fehérorosz fővárosban a Puskin téren, ahol hétfőn életét vesztette a tüntetések első halálos áldozata.

A több tízezer tüntetőhöz a Reuters szerint csatlakoztak a Lukasenka elnök vezette posztszovjet rezsim büszkeségeinek tartott több állami nagyvállalat, például a teherautókat és buszokat gyártó Minszki Autógyár (MAZ) dolgozói is. Videofelvételek szerint a tüntetők új választásokat és Lukasenka távozását követelő jelszavakat skandáltak. A helyi média arról is beszámolt, hogy egy Minszktől északkeletre fekvő városban tüntetés volt a vontató és földmunkagépeket gyártó BelAZ gyárban, valamint a grodnói Azot vegyi üzemben is.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artfx
2020. augusztus 14. 17:14
Nem sok értelme volt, amit mondtál, de talán azt leszögezhetjük hogy Luka kommunista.
bunko_jobbos
2020. augusztus 14. 14:04
"Zsúfolt cellákban töltötték fogságukat és bántalmazásokra is panaszkodtak" Akkor pont olyan kegyetlenek, mint a magyar börtönök. :-)))))) Kibszott nagy diktátor ez a Luka, hogy kiengedte őket. Normál diktatúrában agyonlövik őket.
ellenforradalmár
2020. augusztus 14. 13:40
artfx nem tudom mi a f@szt írogatsz nekem, már rég ki vagy X-elve...
nempolitizálok
2020. augusztus 14. 13:04
Ezek szerint nem kínozzák őket napokig, mint annak idején Gyurcsányék a rendőrségeken és a börtönökben az elfogott fiatalokat. Továbbá nem osztogatnak nekik elzárás és pénzbüntetéseket 2 rendőr hamis tanúvallomása alapján, mint a ballibsi kormányzat idejében, 2006.oktober 23-a után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!