Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították

2020. augusztus 05. 07:06

Reggelre már legalább 100 halálos áldozatról szóltak a hírek, és csaknem négyezer sérültről.

2020. augusztus 05. 07:06
null

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is. A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van. A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

 

A robbanás pillanata

Trump szerint robbanószerkezet, Askenázi szerint baleset

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter. A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték.

A libanoni finn nagykövetség is megrongálódott

Súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete is a keddi bejrúti robbanás miatt. A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül. Sanna Marin finn miniszterelnök sokkolónak nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter, aki üzenetében megemlítette, hogy még mindig nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

(MTI)

Fotó: A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. augusztus 06. 09:03
Érdekelne, hogy ebben a szörnyü helyzetben, mennyire tesz ki magáért az összes olajban lubickoló arab ország, hisz arab testvéreik, az áldozatok ? Különben, nagyon helyesen beindúlt a nemzetközi segítség.
toef36
2020. augusztus 05. 16:37
A FELELŐTLENSÉGNEK sem gazdája, sem határa nincsen... Ez is bizonyítja...
Senior
2020. augusztus 05. 14:10
Bakker, felraktátok a műganéból pokolgépet receptjét. Kórházhajókat kellene odaküldeni, már akiknek van.
Da Vinci
2020. augusztus 05. 10:40
Mondjuk szomorú eset, de bocsássátok meg a nevetésem: hiába na, mi magyarok atomerőmű szakértők, repülők felrobbanásának, lezuhanásának szakértői, tűzszerész szakértők, stb. stb. vagyunk, na! :-))) Mindenki tudja a tutit! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!