Bejrúti robbanás: a Hezbollah vezetője szerint a történtek vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas

2020. augusztus 07. 18:37

Naszrallah egy televíziós nyilatkozatában egyértelműen elutasította az elmúlt napokban a közbeszédben szárnyra kelt híresztelést, miszerint a Hezbollahnak köze lehet keddi robbanáshoz.

2020. augusztus 07. 18:37
null

Haszan Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah vezetője pénteken határozottan tagadta, hogy az általa irányított szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a három nappal korábbi robbanásnak lehetett volna az okozója, ezen kívül kifejtette véleményét, hogy a tragédia körülményeinek a vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas.

Naszrallah egy televíziós nyilatkozatában egyértelműen elutasította az elmúlt napokban a közbeszédben szárnyra kelt híresztelést, miszerint a Hezbollahnak köze lehet a rengeteg halottal, sebesülttel és házomlással járó, pusztító keddi robbanáshoz. Határozottan leszögezte, hogy a Hezbollahnak nincs fegyverraktára, nincs egyetlen rakétája, egyetlen bombája, egyetlen lőszere, sem ammónium-nitrátja, amelyet bármiféle raktárban tárolt a kikötőben.

Az Irán támogatását élvező síita szervezet vezetője nem értett egyet azzal az elképzeléssel, hogy a robbanás körülményeiről nemzetközi vizsgálat induljon. Szerinte egy ilyen vizsgálatot csak a libanoni hadsereg végezhet el, abban nem vehet részt semmilyen más libanoni erő vagy intézmény. „Minden politikai szereplő azt mondja, hogy a libanoni hadsereg az egyetlen intézmény, amely teljes bizalmat élvez... jó, akkor a hadsereg irányítsa a vizsgálatot” – mondta. Fontosnak nevezte, hogy egy ilyen vizsgálat „átlátható, tisztességes és független” legyen. Dicsérőleg szólt a világ minden pontjáról érkező segítségről és a kinyilvánított szolidaritásról. Szerinte ez most nagy lehetőség Libanon számára, amely még mindig mély gazdasági válságban szenved.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Al-Manar televízió

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. augusztus 08. 14:19
Talán nem a Hezbollah-nak kellene meghatározni, hogy ki végeztesse a vizsgálatot, hanem a libanoni választott illetékeseknek, a kormánynak és a parlamentnek.
illiberator
2020. augusztus 08. 11:53
Levehetné ezt a meleg turbánt, mert már csöpög a vaj a fejéről.
annamanna
2020. augusztus 07. 22:16
"az a fura helyzet állt elő, hogy Libanonban most hatalmas mennyiségű műtrágya okozhat élelmiszerhiányt, akár éhínséget. Libanon szinte teljes gabonaszükségletét importból kénytelen fedezni, a behozott teményt pedig raktározni is kéne valahol, de most csak a privát malomipari cégek kis raktárai maradtak csak meg az országban, ahol csupán az őrlésre váró gabonát raktározzák. Libanon havi szükséglete 35-40 ezer tonna, a leomlott bejrúti silóban 120 ezer tonnát, vagyis három havi adagot tudtak tárolni. De csak 15 ezer tonna volt benne. A gabonakészlet, de még inkább a gabonaraktár megsemmisülése így újabb hatalmas problémát jelent, pedig a robbanás eleve szinte megoldhatatlan helyzetet teremtett azzal, hogy 250 ezren maradtak miatta otthon nélkül az országban, ahol eleve másfél millió menekültet kéne elszállásolni, miközben tavaly összeomlott a bankrendszer, és erre a válsághelyzetre jött rá idén a koronavírus és az azt követő gazdasági összeomlás." https://444.hu/2020/08/07/elelmiszerhianyt-okozhat-a-bejruti-robbanas
Kiiisteleeeki
2020. augusztus 07. 21:27
szóval ti voltatok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!