Az umani zarándoklat elhalasztására kérte Izrael és Ukrajna a hászid zsidókat

2020. augusztus 18. 19:12

A két ország külügyminisztériuma által kiadott közlemény a koronavírus-járvány veszélyeire hívja fel a figyelmet.

2020. augusztus 18. 19:12
null

Az ukrajnai Uman városába tett, évenként megrendezett zarándoklat elhalasztására kéri a hászid zsidókat az ukrán és az izraeli külügyminisztérium kedden kiadott közös közleménye, amely a koronavírus-járvány veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A két egészségügyi minisztérium járványügyi ajánlásai és figyelmeztetései alapján született közlemény az ukrán kormány weboldalán és Izrael kijevi nagykövetségének Facebook-oldalán jelent meg. Ukrajnában március óta 94 436 igazolt fertőzésről tudnak, a vírus okozta Covid-19 betegségnek 2116 halálos áldozata van. Az országban továbbra sem lassul számottevően a fertőzés terjedése, vasárnapra több mint 1600 új beteget regisztráltak, és több régióban ismét korlátozásokat vezettek be, egyebek között kötelezővé tették az orrot és a szájat elfedő maszk viselését. Az ukrán egészségügyi minisztérium kedden 1616 új esetet jelentett.

A közép-ukrajnai Uman zsidó temetőjében nyugszik Nachman rabbi (1772-1810), a breszlávi haszidizmus alapítója, aki tanításaiban az Istenhez való egyszerű és örömteli viszony, a tánc és az ének fontosságát hangsúlyozta. A rabbi sírjához minden évben több tízezer hászid zarándokol el a zsidó újév, Ros Hásáná idején, amely idén szeptember végére esik. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandiner71
2020. augusztus 19. 14:09
Ez a a szemüveges nem Karácsony?
borsika
2020. augusztus 19. 07:58
Szegény Tunyacsáp, most kereshet másik programot.
annamanna
2020. augusztus 19. 02:42
Izraelen belül az ultraortodoxok vs járvány: "ultraortodox csoportok ugyanis istentiszteleteket tartottak, sőt több száz ember részvételével még temetéseket is, a rendőrség pedig nem merte feloszlatni ezeket, mert félt az ultraortodoxok lázongásától. Az ultraortodoxok gyanakvóak az államapparátussal és az egész szekuláris politikai cionista ideológiával szemben. Bizalmatlanok továbbá a technológiai vívmányokkal szemben is, ráadásul a csoporthoz tartozó férfiak körében magas a munkanélküliség, feleségeik pedig többnyire részmunkaidőben végzett alacsonyabb képesítést igénylő állásokat töltenek be. A koronavírus-válság megmutatta, hogy integrációjuk és a szekuláris társadalommal való azonosulásuk jelenlegi szintje nem elegendő a nemzeti összhang megteremtéséhez és fenntartásához. Az ultraortodoxokkal megkötendő új társadalmi szerződés azért is egyre sürgetőbb feladat, mert a század közepére társadalmon belüli arányuk a jelenlegi 12%-ról közel 29%-ra nő majd. A mostani esetben az izraeli kormány gyorsan reagált, kivezényelte a hadsereget, és lezárta azokat a városokat és negyedeket, ahol az ultraortodoxok élnek, így többek között a kétszázezer embernek otthont adó Bnei Brakot, illetve Jeruzsálem több részét is. Az izraeli társadalmon belüli szakadást jól mutatták azok az izraeli médiában megjelenő kép- és videofelvételek, amelyeken géppisztolyos izraeli rendőrök és katonák helyezik blokád alá zsidó honfitársaikat." https://ajtk.hu/hu/kutatas/kutatoi-blog/a-covid-valsag-ravilagitott-izrael-tarsadalmi-es-politikai-gondjaira "Az izraeli rendőrség egyik ultraortodoxok elleni művelete": https://www.youtube.com/watch?v=8lrzsE0N6-w "Lezártak egy teljes várost Izraelben, ahol a lakosság 40 százaléka vírusos lehet (...) 80 ezer főt érinthet a járvány, amely a világ aktív fertőzöttjeinek közel 10 százalékát teszi ki. A szokatlanul nagy arány annak köszönhető, hogy az ultraortodox (haredi) zsidóság nem tartotta be az Izraelben elrendelt intézkedéseket" https://qubit.hu/2020/04/04/lezartak-egy-teljes-varost-izraelben-ahol-a-lakossag-40-szazaleka-virusos-lehet "az ultra ortodox zsidóknál már bizonyíthatóan - aránytalanul sokan betegedtek meg, illetve haltak meg a járványban. (...) az ultravallásos zsidó emberek világában sokkal több a Covid járvány áldozatainak a száma, mint a nem vallásosok körében. (...) Izraelben aztán tényleg pusztít körükben a járvány... (...) jellemzőbb Amerikában és Izraelben a vírusfertőzöttség az ultra vallásosok, mint a nem vallásos emberek körében" https://alapblog.hu/vallasossag-az-egeszsegtelen-boldogsag/
békalepcse
2020. augusztus 18. 19:48
Miért kell elvenni tőlük az ünnep örömét? Had táncolják ki magukat, akkor boldogok ha izzadt férfitestek egymásnak feszülnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!