Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre és nyugalomra int

2020. augusztus 15. 07:51

A főtitkár szoros figyelemmel követi a fehéroroszországi helyzetet – mondta egy nyilatkozatában Stephane Dujarric szóvivő.

2020. augusztus 15. 07:51
null

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken önmérsékletre és nyugalomra intett mindenkit Fehéroroszországban, ahol a múlt vasárnapi elnökválasztás óta pénteken hatodik napja tartottak a tüntetések – közölte szóvivője. A főtitkár szoros figyelemmel követi a fehéroroszországi helyzetet – mondta egy nyilatkozatában Stephane Dujarric.

Szavai szerint az ENSZ vezető diplomatája annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minden fehérorosz ember számára biztosítsák polgári és szabadságjogainak gyakorlását, beleértve azt, hogy a törvényeknek megfelelően, békésen fejezhessék ki nézeteiket – hangsúlyozza a kínai hírügynökség által ismertetett nyilatkozat.

Guterres felszólította a fehérorosz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket, és őrizzék meg a békét az országban. Előzőleg pénteken Dujarric azt mondta, hogy a világszervezet üdvözli a letartóztatottak egy részének csütörtök éjjeli szabadon bocsátását, és a szabadon bocsátások folytatását szorgalmazta.

„Értesültünk a fehérorosz belügyminiszternek az erő alkalmazása miatt tett bocsánatkérő nyilatkozatáról, és a szóban forgó incidensek és vádak alapos kivizsgálását várjuk” – mondta szokásos napi internetes sajtótájékoztatóján. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a folyamatosan változó helyzetre tekintettel kapcsolatban marad a fehérorosz hatóságok New York-i, genfi és minszki képviselőivel – tette hozzá.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. augusztus 17. 20:13
Ennél nagyobb és alkalmatlanabb niemand nem volt még ENSZ főtitkár.
ElBundi
2020. augusztus 15. 11:59
ENSZ-fötitkár... itt abbahagytam az olvasást!
Esvány
2020. augusztus 15. 10:38
Érdekes, hogy az USA-ban történteket nem követi figyelemmel és aggodalommal!
bagira
2020. augusztus 15. 10:15
Egyik a legnagyobb szarkavaró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!