Az EBESZ felajánlotta, hogy közvetít Minszk és az ellenzék között

2020. augusztus 18. 07:11

A szervezet ismét közölte, hogy aggasztónak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás lefolytatását, amelynek ellenőrzésére nem kapott lehetőséget.

2020. augusztus 18. 07:11

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöksége hétfőn felajánlotta, hogy közvetít a fehérorosz kormány és az ellenzék között „a nyitott és építő párbeszéd” megteremtése érdekében a vitatott kimenetelű elnökválasztás után kialakult belpolitikai válságban. A felajánlás szerint, amely a bécsi székhelyű szervezet honlapján jelent meg, Edi Rama albán miniszterelnök, az EBESZ soros elnöke találkozna a minszki kormány tagjaival és az ellenzék képviselőivel. Az EBESZ ismét közölte, hogy aggasztónak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás lefolytatását, amelynek ellenőrzésére nem kapott lehetőséget a fehérorosz hatóságoktól, valamint nyugtalanítónak véli, hogy a fehérorosz hatóságok aránytalanul erőszakosan bántak a békés tüntetőkkel, akik a választás hivatalos eredménye miatt tiltakoztak. Problémásnak tartja a szervezet azt is, hogy számos demonstrálót önkényesen őrizetbe vettek, valamint sokak vádja szerint többeket megkínoztak.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések, az ellenzék és a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta azt, ezért több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelik. Hivatalos adatok szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát kapta meg.

Az EBESZ néhány nappal a választás előtt közölte, hogy ezúttal nem küld az országba megfigyelőket, mert nem kapott időben meghívót. A szervezet vizsgálatai nemcsak magukra a szavazásokra terjednek ki, hanem a voksolást megelőző időszakra is, különös tekintettel a választási bizottságok kialakítására és a jelöltek regisztrálására. A fehérorosz választási bizottság szerint 64 Minszkben szolgálatot teljesítő diplomatának megvolt a lehetősége az elnökválasztás megfigyelésére. Rajtuk kívül a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének 184 képviselője működött közre megfigyelőként. Ők hétfő délelőtt elégedetten nyilatkoztak, nem találtak arra utaló jelet, amely kétségbe vonhatná a választás legitimitását Szergej Lebegyev orosz politikus szerint. 

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülés keretében megállapodtak arról, hogy szankciókat készítenek elő a felelősök ellen a tüntetők elleni erőszak és a választási eredmények meghamisítása miatt. Az EU hangsúlyozta: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét. Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az EBESZ-en keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a „hibáknak” a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta. Egyúttal a „borzalmas elnyomás” ügyében is nyomozást javasolt. Egils Levits lett államfő szintén EBESZ-vizsgálatot követelt.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2020. augusztus 18. 12:14
Közvetítőt csak érdekeken kívülálló, semleges hozzáállással tudok elképzelni.
néhai Ch.Pilot
2020. augusztus 18. 11:44
Ez az első, kísérleti lépcsőfok. Most egy EU-n kívüli ország választási eredményét nem fogadja el a EU (pedig nincs bizonyítéka arra, hogy tisztességtelen választás volt - hiszen az EBESZ nem is küldött megfigyelőket!). 2022-ben a miénket nem fogja elfogadni (ha a Fidesz-KDNP nyer). Figyeljétek meg, ha 2022-ben a Fidesz-KDNP nyer bármilyen tisztességes lesz is a választás (mert az lesz), véres, erőszakos tüntetés sorozat fog elkezdődni, és az EU nem fogja elfogadni a választás eredményeit, hanem a tüntető balos internáci csőcselék mellé fog állni. Erre gyúrnak most Fehéroroszország kapcsán. Ráadásul ez a mostani helyzet azt mutatja, hiába lépnénk ki a z EU-ból, ők akkor is utánunk nyúlnának és bele akarnának szólni a belügyeinkbe. A sátánista EU! Retard Europe
llnnhegyi
2020. augusztus 18. 11:40
-:)) Neki bőven elég Ukrajna. Mégegy háborús tüzfészket nem akar gerjeszteni. Hiába tüsténkedik Karácsony Gergely a Lánchíd felgyujtásával ( színes lámpákat). Ostoba liberalbolsevista ellenzék!
Csigorin
2020. augusztus 18. 10:15
hazug gecik nem kaptak lehetoseget? hivtak bazdmeg csak nem mentetek a kozvetitest meg mar ismerjuk, janukovicsot atbasztatok vele mint szart a palankon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!