A spanyol kormányfő tiszteletben tartja I. János Károly döntését az ország elhagyásáról

2020. augusztus 04. 18:40

A most 82 éves volt uralkodó csaknem negyven évig ült a trónon.

2020. augusztus 04. 18:40

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kedden kijelentette, hogy tiszteletben tartja I. János Károly volt uralkodó döntését az ország elhagyásáról. „Jelen ügyben János Károly világossá tette, hogy szükség esetén a jogrendszer rendelkezésére áll, éppen úgy, mint minden más spanyol állampolgár” – hangsúlyozta. Emellett pedig rámutatott, hogy a koronavírus-válság idején Spanyolországnak minden korábbinál inkább szüksége van a stabilitásra és a szilárd intézményekre.

I. János Károly hétfőn bejelentette, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepszik le. Hírügynökségek pénzügyi botrányt emlegetnek a döntés hátterében. Döntésével fia államfői tevékenységét akarja megkönnyíteni – írta a volt király, nyilvánvalóan a június elején a spanyol legfelsőbb bíróság által ellene indított vizsgálatra utalva. Ennek keretében azt akarják kideríteni, hogy János Károly kapott-e jutalékot, amiért egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában.

A most 82 éves volt uralkodó csaknem negyven évig ült a trónon, és igen nagy szerepet játszott a modern, demokratikus Spanyolország békés felépítésében Francisco Franco diktátor 1975-ös halála után. A trónról 2014-ben mondott le.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2020. augusztus 05. 08:13
Nekem gondomvan... A spanyol alkotmány szerint a király szent és sérthetetlen, nem támadható, nem számonkérhető, ha pl csuszópénzt fogad el, vagy mondjuk kinyír valakit... Eddíg nem bánom, a spanyolok csinálják ahogy akarják... Csak hát az a fránya JOGÁLLAMISÁG.... Na az aztán sérül ezerrel... azonnali hetes cikkely nélkül valószinűleg összeomlik az uniós illetve európai értékekbe vetett bizalom... Sőt itt a renew europe nevezetű helyreállítási alap hozzáféréséhez a magyar kormány hozzájárulását követelem mert egyáltalán nem garantálható, hogy nem a spanyol oligarcháknak fogják kiosztogatni.... Szóval van baj nem kevés...
Senki Alfonz
2020. augusztus 04. 22:17
A kormányfő csak ennyit tehet. Mi mást tehetne??? Bosszúból a nép nevében megdűti Zsófia királynét??
Gregorius
2020. augusztus 04. 21:45
Ez a sors. 1975-ben az Ő fellépése akadályozta meg Franco követőinek a puccsát ( a Parlamentet már elfoglalták), akkor hős volt, békét teremtett, aztán sokkal később belekeveredett egy zavaros ügybe és végül elkullogott.
Senki Alfonz
2020. augusztus 04. 20:57
Nyilván Svájcba ment, ha már ott van az a 65 milla eurócska. Meg azután közel csak a térmértanban van Svájc, mert jogban sok mindenen kívül van. Jól csinálta az öreg botos bácsika!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!