Szakértő: Nagyon erős felhatalmazást kapott Andrzej Duda

2020. július 13. 22:41

Rosonczy-Kovács Mihály elmondta, majdnem rekordrészvétel volt a mostani választáson, ami növeli a legitimációt.

2020. július 13. 22:41
null

Nagyon erős felhatalmazást kapott Andrzej Duda, a lengyel elnökválasztás győztese – mondta Rosonczy-Kovács Mihály, a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője hétfő este az M1 aktuális csatornán.

A lengyel választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Rekordrészvétel volt a mostani választáson

Rosonczy-Kovács Mihály elmondta, majdnem rekordrészvétel volt a mostani választáson, ami növeli a legitimációt. Ugyanakkor a 2 százalékos különbség a megszerzett szavaztok között nem olyan kevés ahhoz képest, hogy arra számítottak, néhány száz-, de akár néhány tízezer voks választja majd el egymástól a jelölteket. A különbség így 500 ezer szavazat volt – fűzte hozzá.         

ugyanakkor az is tény, hogy közel tízmillió lengyel azt üzente a Jog és Igazságosság pártjának, hogy nem elégedett” – fogalmazott az elemző.

Rosonczy-Kovács Mihály szerint a választás tétje az volt, hogy a PiS családbarát, keresztény-konzervatív értékekre épülő politikája kap-e „zöld utat” vagy egy olyan államfő kerül ellensúlyként az elnöki palotába, aki folyamatos vétókkal, illetve népszavazási kezdeményezésekkel gátolni tudja az előbb említett politikát. Emlékeztetett, hogy Andrzej Duda azzal kampányolt, hogy ő jelenti a zálogát a családbarát politika folytatásának, míg ellenfele, Rafal Trzaskowski azt ígérte, hogy frissességet és fejlődést hoz Lengyelországnak.

(MTI)

Címlapkép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jozsef Lofasz
2020. július 14. 21:32
Az egyik nyert, a másik vesztett. Matematikailag nagyon jól le1rhható a szavazatok aránya. A cikk többi része a hülyéknek szól.
Aerion
2020. július 14. 11:33
ugyanakkor az is tény, hogy közel tízmillió lengyel azt üzente a Jog és Igazságosság pártjának, hogy nem elégedett Ilyen tény nincsen, egy széljobbtól szélbalig terjedő érdekházasság szivárványkoalíció jelöltje szenvedett vereséget. Ez nem egy választói tömb, ez egy kormányozhatatlan moslék. Viszont értékrend és politikai akarat alapján egyetlen választói tömbbe tömörülve közel 11 millió lengyel újraválasztotta a regnáló elnököt. Ez a tény.
Tiszafa
2020. július 14. 10:31
"Szakértő: Nagyon erős felhatalmazást kapott Andrzej Duda" Milyen szakértő ez a barom? Még hogy nagyon erős felhatalmazás? Az első fordulóhoz képest jelentősen csökkent a Duda és kihívója közti különbség. Ha a tendenciát nézem, azt kell mondani, hogy ha két héttel később van a második forduló, tuti, hogy nem a Duda győz. Komoly bajok vannak a városiasodó lengyel fejekben. A liberális őrület nagyon terjed. Lehet, hogy túl jól élnek?
Szuverén maffiaállam
2020. július 14. 10:20
Recseg-ropog az illiberalizmus épülete. Az USA-ban, a lengyeleknél és nálunk is. A jövő elkezdődött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!