Mecsetté alakítják a Hagia Sophiát – Egy újabb szög a Nyugat-Ankara kapcsolatok koporsójában?

2020. július 14. 14:15

Erdogan felülírta Atatürk döntését, szimbolikusan is letért az általa kijelölt útról. Egeresi Zoltán Törökország-kutatóval beszélgettünk.

2020. július 14. 14:15
null

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki, amelyben a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására adott utasítást. Ezt megelőzően a török legfelsőbb közigazgatási bíróság, figyelmen kívül hagyva többek között az UNESCO felszólítását is, semmisnek minősítette az épület múzeummá alakításáról szóló, Kemal Atatürk által aláírt 1934-es minisztertanácsi döntést. Erdogan teljesen szakít a Nyugattal vagy csak saját pozícióját erősíti az ország élén? Le lehet számolni Atatürk kultuszával?

Vendégünk: Egeresi Zoltán, Törökország-kutató.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. július 16. 11:20
Én nem csak a Hagia Sophiát sajnálom, hanem a feszületeiket letakaró evangélikus templomokat, illetve olyan keresztény templomokat, melyet önként adnak át a muszlimoknak. (Nem az zavar, hogy a muzulmánok ott Istentiszteleteket tartanak, hanem az, hogy a keresztények elhagyják, odaadják templomaikat, ui. nincs rá szükségük.
olajfa1
2020. július 15. 12:59
Nem baj. Legalább megmutatják hogy hol a helye a "liberalizmusnak" meg a "kommunizmusnak" meg a "francia jakubinusoknak" és még a Notre Dame-ot is át fogják alakítani sokkal hamarabb mint a Hagia Sophia-t!!! Egy két tíz év, és más át is alakították! Nem fognak annyi száz éveket várni mint a Hadia Sophiaval!
3M..
2020. július 14. 21:20
Feltűnően hallgat a KDNP. Szebb Jövőt!
Secnir
2020. július 14. 21:18
nincs mese, elő kell venni a keresztényüldözésért felelős államtitkárt (fejből nem tudom a nevét), és ráuszítani erdoganra. emellett orbánnak, mint a keresztények megmentőjének, fel kell szólalnia erdogan ellen. ja, és szíjjártó hívassa be a török nagykövetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!