Majommunka-mentességet igazoló címkével árusítják a jövőben a thaiföldi kókuszdiót

2020. július 10. 18:41

Állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót.

2020. július 10. 18:41
null

A botrány nyomán a thaiföldi kormány a héten bejelentette, hogy a jövőben kóddal teszik visszakövethetővé, hogy az adott kókusz olyan farmról származik, amely nem alkalmaz majmokat a termés betakarítására.

Jurin Laksanawisit thaiföldi kereskedelmi miniszter mindazonáltal visszautasította az állatvédők vádjait és azt állította, hogy a kókuszszedő makákók nem alkotják a kókuszipar gerincét, hanem főként turisztikai attrakciót jelentenek, nem bántják őket. Mint elmondta, a termelők beleegyeztek abba, hogy címkével azonosítsák a farmokat annak érdekében, hogy bizonyítható legyen, nem használják ki a majmokat a termés begyűjtésére.

„Különbség van aközött, hogy a majmokkal a hagyományok vagy a turisták miatt szedetik le a kókuszt és aközött, hogy ipari méretű kókuszbetakarításnál használják őket. Nem jövedelmező ipari szinten használni a majmokat. Vannak sokkal hatékonyabb és jövedelmezőbb eszközök és módszerek a kókuszdió szüretelésére” – fejtette ki a miniszter.

A PETA álláspontja

A kókusztej egyik legnagyobb exportőrének számító délkelet-ázsiai országban a PETA állatvédő szervezet szerint makákókkal szedetik a kókuszdiót a magasra növő pálmákról.

A PETA aktivistái nyolc, állatokat foglalkoztató kókuszfarmra látogattak el, amelyeknek munkatársai elmondták, hogy két nagy belföldi kókusztejtermelőnek szállítanak be. Ezek Aroy-D és Chaokoh néven forgalmazzák termékeiket, amelyek az egész világon megvásárolhatók. A farmokon méltatlan körülmények között kihasználják az állatokat a szervezet vizsgálata szerint: naponta 10 ezer darab kókuszdiót hoznak le a fákról az állatok.

A PETA aktivistái a majmokat betanító központokat is felkeresték. A szervezet ázsiai divíziójának pénteki adatai szerint több mint 15 ezer európai üzlet döntött úgy, hogy nem vásárol többé thaiföldi kókuszterméket a PETA által feltárt visszásságok miatt.

A kereskedelmi miniszter szerint a majommunka nagyon ritka az iparágban

Laksanawisi meghívta a külföldi diplomatákat, importőröket és állatvédőket, hogy amint lecseng a koronavírus-járvány, nézzék meg közelebbről a kókusztermelő farmokat.

A PETA szerint azonban a majomtrénerek egészen mást mondanak. A Thaiföld déli részén lévő Ban Loong Nan majomkiképző-központban dolgozó 64 éves Somchai Duangmunta elmondta, hogy a majmok a régió ipari méretű kókuszdió-termelésében is nagyon elterjedtek. „Tulajdonképpen a majmoktól függünk, mivel a kókuszpálmák nagyon magasak. Nehéz sarlóval leszedni a diót” – mondta. Az emberek ezen a területen generációk óta élnek együtt a majmokkal.

A hadsereg vezetője szerint a PETA túloz

Apirat Kongsompong, a thaiföldi hadsereg vezetője szerint a majmok kókuszdiószedésre való használata régi helyi szokás, amelyet meg kellene őrizni. Hozzátette, hogy nem alkalmazzák az állatmunkát olyan nagy mértékben, mint ahogyan azt a PETA jelentette.

A Kókusztermelők Szövetségének elnöke, Nukul Luk-In szerint a kókuszszedők hosszú póznákon elhelyezett vágóeszközökkel szedik a diókat, csak akkor vetik be a majmokat, ha azzal nem érnek el egy nagyon magasan lévő termést.

Thaiföld 2019-ben 12,3 milliárd baht (122,7 milliárd forint) értékű kókusztejet exportált, ezen belül 2,2 milliárd bahtnyit (21,9 milliárd forintnyit) az Európai Unióba és Nagy-Britanniába.

A PETA kampánya Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök menyasszonya révén kapott nagy nyilvánosságot.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2020. július 11. 20:56
És mi lesz a lovakkal akik szekeret és csilléket húznak? Mi lesz a patkányokkal és fehér egerekkel, akiken kísérleteznek? Szebb Jövőt!
madárinfluencer
2020. július 11. 14:15
A majmok helyett kelet-európai vendégmunkásokat kell alkalmazni, mert azokkal mindent meg lehet csináltatni és azoknak az érdekeit senki sem védi (a migránsokkal, a feketékkel, a melegekkel és a majmokkal ellentétben).
A teremburáját
2020. július 11. 13:59
Amugy a "dolgozó" állatok naygrésze jutalomfalatért teszi azt amit! Korbáccasl is fel lehet kergetni a majmot a fára, de nem hogy nem fog egy fia diót sem ledobni, de lejönni sem igen akar majd. Ki látott már macskát arra kényszeriteni, hogy egeret fogjon?
Micmac
2020. július 11. 12:15
Le a lovaskocsikkal, ökörrel szántani, hajjaj, és akkor a vadászat, nem elég, hogy lelövik a szegény nyuszit, még vadászkutyákat is foglalkoztatnak rabszolgaként. Van egy ismerősöm, aki nem eszik húst, mert szegény boci. Hát jó, megértem. Szülinapjára egy bonsait kapott, jól lecseszte az ajándékozót, hogy hogy lehet ilyet ajándékozni, szegény növény növekedne, de visszatartják, éhezik, szenved, jajveszékel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!