Látogatást tett Erdogan az ismét mecsetté alakított Hagia Sophiában

2020. július 19. 18:40

A török elnök megtekintette az átalakítási munkálatokat.

2020. július 19. 18:40
null

Jelképes látogatást tett vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfő Isztambulban a Hagia Sophia egykori ortodox bazilikába, amelynek mecsetté alakításáról az elnök pár napja adott ki rendeletet. Erdogan az épület belsejében megtekintette az átalakítási munkálatokat. Múlt héten a török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette azt az 1934-es minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról szólt. Erdogan pedig rövid időn belül rendeletet adott ki az újbóli mecsetté alakításra. A rendelettel az épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz (Diyanet) került.

A Hagia Sophiában jövő pénteken tartják az első nagy közös imát, amelyre ötszáz embert várnak. Egyelőre nem tudni, hogy a török elnök jelen lesz-e. Az egykori ortodox bazilika belsejét díszítő keresztény ikonokat letakarják majd az ima idejére – tájékoztatott a Diyanet. A török vezetés hangsúlyozza, hogy az épület mindenki, keresztények és muzulmánok előtt is nyitva marad. Ezentúl azonban a Hagia Sophiába belépőknek le kell majd venni a cipőjüket, elválasztják a férfiaknak és nőknek fenntartott tereket, és a nőknek le kell fedni a fejüket.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. július 20. 14:19
"A területet két korai Omajjád-kori monumentális építmény uralja: az Al-Aksza-mecset és a Sziklamecset, valamint több más építmény. Tizenegy kapuval érhető el, tíz a muzulmánok számára és egy a nem-muzulmánok számára." Most már tudod miről van szó?
olajfa1
2020. július 20. 09:47
Akkor most a Jeruzsálemi "Kék Mecsetet" is át kell alakítani "zsinagógává"?
Mich
2020. július 20. 00:36
Vona is ott volt?
brabant89
2020. július 20. 00:06
Ő a nagy barátotok, agyhalott álkeresztény fideszesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!