Készen áll az indulásra a NASA legújabb marsjárója

2020. július 28. 11:21

A Perseverance csütörtökön útnak indulhat a vörös bolygóra.

2020. július 28. 11:21
null

Készen áll missziója megkezdésére az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság), amely így a terveknek megfelelőn július 30-án, csütörtökön útnak indulhat a vörös bolygóra – jelentette be Jim Bridenstine, a NASA igazgatója. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére sikerült tartani a tervezett menetrendet. „Megvédtük a missziót, mert az nagyon fontos” mondta hétfői sajtótájékoztatóján Bridenstine.

A Perseverance helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor – közép-európai idő szerint 13.50-kor – indul útjára a floridai Cape Canaveral űrállomásról, és a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

A marsjáróval együtt a Marsra érkezik az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni a levegőből végzett vizsgálatokkal. A NASA eddig négy szondát (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) küldött a Marsra.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. július 28. 18:54
Szerintem ugyan nem egytonnás, hanem egy tonnás, de ezt egy MTI-snek úgyis reménytelen lenne elmagyarázni és úgysem olvassa. Hat ökrös nem hatökrös.
Aerion
2020. július 28. 14:58
A Mars kutatás rasszista, egyrészt, mert unatkozó fehérek milliárd dollárokat költenek teljesen felesleges hülyéskedésre egy fingszagú bolygón, ahelyett, hogy a niggerek között szétosztanák ezt a pízt, mint a gyöngyöspatai kékek között, hogy jobban éljenek, másrészt meg ki látott már olyat, hogy egy robot előbb menjen a Marsra, mint egy béelem aktivista antiFASZista. Halál a Mars kutatásra! Térdeljetek rá a Perseverance nyakára! Ja, az neki nincsen, akkor a készítőire! Ez az.
Szittya Attila Bendegúz
2020. július 28. 12:22
Hét hónapnyi út a Marsig. Ha emberi telepek létesülnének ott, akkor a sugárzás miatt csak a lávaalagutakban lehetne letelepülni. A víztisztítás, élelem (zöldség) termelés problémás és energiaigényes. Bármilyen "gyors" segítség a Földről minimum 7 hónap múlva érne oda. A jelen eszközökkel a terraformálás reménytelen. Nemes és szép cél, de komolyan átgondolva: hobbink túl drága, komoly földi alternatívaként csak nagyon hosszú távon ígéretes. Egy totális atom-, biológiai és vegyi háború után is a Föld még ezerszer élhetőbb lenne embermilliók számára, mint a Mars most, vagy a közeljövőben megvalósítható legjobb emberi telepe, egy maroknyi embernek.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. július 28. 11:49
Szezonja van most a Marsnak, nem is véletlenül. Az az ország, kultúra, érdekcsoport aki először veti meg a lábát az űrben vagy egy másik bolygón, mégha csak egy közös kolónia tagjaként is behozhatatlan előnyre tesz szert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!