Horvátország: a HDZ miniszterelnök-jelöltje alakíthat kormányt

2020. július 16. 13:28

Andrej Plenkovic éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben.

2020. július 16. 13:28

Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön Andrej Plenkovicot, a július 5-i előrehozott választásokon győztes jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökét bízta meg a kormányalakítással, miután a HDZ a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárttal (HNS), valamint a Reformistákkal és a kisebbségi képviselőkkel megállapodást kötött a közös kormányalakításról – jelentette a helyi sajtó.

Andrej Plenkovic a kormányalakításhoz éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben, ezt követően pedig harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson. Az ügyvezető kormányfő ugyanakkor csütörtökön, a kabinet utolsó ülésén közölte: már jövő héten hétfőn megtartja alakuló ülését az új összetételű parlament, két nappal később pedig már bizalmat is szavazhat a kormánynak.

A már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt Plenkovic a sajtónak elmondta: a kormány előtt számos – politikai, gazdasági, pénzügyi és a közegészségügyi – nehéz kihívás áll, emiatt is fontos, hogy mielőbb felálljon az új kabinet.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2020. július 16. 16:47
Na... felkerekedik az anarchista vándorcirkusz majd oda is?
balbako_
2020. július 16. 14:55
Reméljük ez normális ember lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!