Hagia Sophia: egymásnak esett a török és a görög külügy

2020. július 25. 16:33

A görög miniszterelnök szerint Erdogan egy bajkeverő.

2020. július 25. 16:33
null

Újabb csörte játszódott le szombaton Törökország és Görögország között az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítása kapcsán. A korábban múzeumként funkcionáló épületben pénteken tartották az átalakítást követő első muszlim imádságot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint azok, akik kritizálják a lépést, Törökország és a muszlimok ellen ágálnak. „Látjuk, hogy azoknak az országoknak a célpontjai, akik olyan nagy zajt csaptak a Hagia Sophia ügyében, nem az épület, vagy a Földközi-tenger keleti medencéje. A célpontjaik a törökök és a muszlimok jelenléte a régióban” – fogalmazott az elnök. A török külügyminisztérium szóvivőjének szombati nyilatkozata szerint „Görögország ismét megmutatta a törökökkel és muszlimokkal szembeni ellenségességét”. 

Görögországban pénteken országszerte megszólaltak az ortodox templomok harangjai. A Hagia Sophia ugyanis különösen fontos szerepet játszik a görögök valláshoz való viszonyában. 

A görög miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz pénteken „bajkeverőnek” nevezte Erdogant, aki szerinte szembemegy a 21. századi civilizációval. A görög külügyminisztérium szombati közleménye szerint „a 21. század nemzetközi közössége elképedve áll a mai Törökország nacionalista és vallási fanatikus rombolása előtt”.

A nyitóképen: török zászlóba burkolózott férfi a mecsetté alakított Hagia Sophiában. Fotó: MTI/AP/Yasin Akgül

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. július 26. 09:40
Erdogan ráérzett, hogy a kereszténységnek nincs támasza, sőt jószerével csak ellenségei vannak élén az EU-val! És rögtön lépett megint győzött az iszlám érdek.
békalepcse
2020. július 26. 09:00
Tudom, igazad is van benne, de mivel mással kéne meghatározni a keresztény egyházat? Az gondolom ismert hogy Mohamed anyja hithű keresztény volt haláláig és feladattal, pápai küldöttként ment az arab világba. Egy videó erről: https://youtu.be/dP-m8T1Cy1s
Mandolini
2020. július 26. 08:01
iszlám = pestis
Krupp Skya
2020. július 26. 05:42
Hágja is? Szopja is? Ez Gyurcsány meg Gyurcsányné lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!